Uredite hodnik za savršenu dobrodošlicu

Da biste za vaše goste i vas same stvorili pravu atmosferu dobrodošlice morate neizbežno početi od hodnika. Naročito sada, u hladnijim mesecima, zadržavanje u hodniku je malo duže zbog odlaganja jakni i izuvanja mokrih cipela.  Tih prvih nekoliko trenutaka na vratima je dovoljno da se stvori prvi utisak o prostoru i osobi koja živi u njemu.Međutim, hodnici su najčešce uski i pretrpani, a porodice dobro znaju zašto. Deca jakne i cipele bacaju na sve strane i pravi je trik učiniti ovaj prostor prijatnim i sređenim . Ako se nađete pred takvim izazovom, setite se da najjednostavnije stvari često mogu da naprave veliku razliku. Ali, krenimo redom:

 

1.Raščistite nered

Hodnik je često najlogičnije mesto na kome se odlažu kaputi, jakne, cipele, torbe ili četke za kosu. Ukratko, sve one stvari koje treba da su vam lako dostupne kad u žurbi izlazite iz kuće. Međutim, ako sve to stoji u hodniku, dobićete pretrpanu prostoriju kojom dominira opšti nered. Jednostavno raščišćavanje nereda može da napravi ogromnu razliku u izgledu hodnika.


Što manje stvari redovno stoji u hodniku, prostor će biti uređeniji i delovati prijatnije.Uložite u kupovinu dobrog cipelarnika u koji će stati obuća svih članova porodice, a po mogućnosti i cipele gostiju. Ukoliko cipelarnik nema dodatni deo za kačenje kaputa postavite letvicu sa nekoliko kuka na koje uredno mogu da se okače jakne i kaputi. Jakne koje su vaši članovi porodice nosili prethodnih dana smestite  ormar, ne moraju da prave dodatnu gužvu.


Ako dodatni ormarići nisu praktično i izvodljivo rešenje jer je prostor previše uzak, dobra alternativa mogu biti uzani stočić ili polica. Takođe, jedan držač za kišobrane može da umanji nered, kao i da spreči kapanje po hodniku. Ako imate duži hodnik, klupa ili sofa za sedenje će ne samo olakšati obuvanje već i vizuelno oplemeniti prostor.


2.Stvorite više svetlosti

Čest problem u hodnicima je nedostatak prirodnog svetla, pošto su obično ulazna vrata jedini izvor, a ona, naravno, nisu uvek otvorena. Jednostavna promena boja koje dominiraju u hodniku može da napravi čudo. Ako ofarbate zidove u belu ili neku drugu svetlu boju, ubacite svetao tepih ili postavite svetli laminat to može da bude dobar početak za ambijent koji deluje svetlije.


Rasveta treba da bude jaka, ali dobra ideja je da koristite potenciometre kako bi mogli da stvorite različite izglede prostora u zavisnosti od prilike. LED svetla na stepenicama mogu da izgledaju kao iz bajke, a uz pomoć lampi možete da stvorite ušuškanu atmosferu. Na filmovima često viđamo stepeništa ukrašena dekorativnim svetiljkama u tubi za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, zašto da ne probate to u svom domu kada organizujete neku svečanost.


3.Ogledala

Uz pomoć ogledala ćete ne samo imati priliku da bacite još jedan pogled na svoj izgled pre nego što izađete iz kuće, već će ono stvoriti iluziju većeg prostora odbijanjem svetlosti i reflektovanjem izgleda prostorije. U slučaju ogledala u hodniku važi pravilo “što veće, to bolje”. Jedno veliko ogledalo na zidu može da stvori utisak mnogo šireg hodnika.


4. Novi pod

Već smo pomenuli da je svetla boja poda važna kako bi ceo prostor bio svetliji, ali pod može da stvori i utisak šireg prostora tako što ćete napraviti ivicu sa svake strane. Jedan od trikova je da uz zidove postavite drvene lajsne koje će privlačiti pažnju na samu prostoriju, a ne na njene ivice i tako naglasiti širinu. Isti trik možete da iskoristite za stepenice, ovog puta uz pomoć ograde na stepeništu. Prekrivanjem tepihom ili stazom dobićete ne samo raskošniji izged, već će stepenice izgedati šire i privlačnije.


5.Detalji koji čine čuda

Ne plašite se da hodnik ukrasite detaljima. Tačno je da je prostor kojim raspolažete ograničen, ali uz pomoć sitnica možete inače dosadan prostor pretvoriti u uzbudljivo i prijatno mesto. Počnite sa sobnim biljkama kojima odgovaraju uslovi u hodniku. Stavite jednu veliku vazu u ugao i ubacite nekoliko krupnih cvetova u nju. Iznad radijatora možete postaviti police sa različitim ukrasnim predmetima, važno je samo da ih odaberete pažljivo i ne preterate sa količinom. Ljudi često potcenjuju značaj zidova u hodniku. Oni mogu biti odlično mesto za police sa knjigama, dok je deo oko stepenica idealan za uramljene fotografije i slike. Taj prostor čak možete pretvoriti u mini galeriju tako što ćete tu izložiti porodične fotografije ili dečje radove.


Hodnik je definitivno jedan od delova vašeg životnog prostora koji uz vrlo malo novca i strukturnih promena možete da pretvorite u prijatniji i lepši prostor. Svi oni koji znaju koliko je važan prvi utisak će se potruditi da ulaz u njihov dom ima uticaja na svakog gosta, a promena će prijati i ukućanima. Odvojite zato vreme da isplanirate i uredite hodnik kako bi se svako ko uđe unutra zaista osetio dobrodošlim.


Ako imate još ideja podelite ih sa nama!


VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 8.8/10 (glasova: 16)


Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama