Očistite nosić bez imalo muke

Sa hladnim vremenom dolaze i prehlade pa zapušen nosić postaje čest izvor nelagodnosti. Prehlada otežava disanje kroz nos a samim tim i sisanje mleka/hranjenje. Sledi nervoza kod mališana koja se pojačava i u trenutku kada ono treba da zaspi. Kako pomoći bebici da prodiše?


 

 

Za oslobađanje nosića najbolje je koristiti fiziološki rastvor i aspirator za nos.

Kada treba koristiti pumpicu ili aspirator za nos?

Kad je beba prehlađena ili joj je zapušen nos možete koristiti pumpicu za čišćenje nosa. Ovaj proces će bebi olakšati disanje, a samim tim će i bolje da jede i spava.


Kao dodatak pumpici potrebno vam je i nekoliko kapi fiziološkog rastvora koje će razrediti slinice pre nego što pristupite čišćenju nosića. Fiziološki rastvor možete da kupite u apoteci u velikom pakovanju ili u ampulicama od po 5ml. U prodaji je i morska voda u vidu ampulica i spreja koja predstavlja prirodnu alternativu.

Kako se koristi pumpica?

Beba najverovatnije neće uživati u čišćenju nosa ali budite sigurni da proces nije bolan niti težak. Bolje je da pokušate pre hranjenja nego posle jer u slučaju da dete bljucne malo fiziološkog rastvora to radi pre jela.


Prvo položite bebu u krilo nogama prema vašem stomaku a glavicu spustite nežno između vaših kolena blago zabačenu unazad. Stavite po jednu ili dve kapi u svaku nozdrvu (ili prsnite jednom ili dvaput ako imate sprej) i pokušajte da zadržite glavu u tom položaju desetak sekundi. Obrišite pipetu nakon upotrebe.


Pritisnite pumpicu (ako je elektronska uključite je) kako biste napravili vakum, a zatim je nežno ubacite u nozdrvu. Lagano pustite kako biste skupili slinice. Izvadite pumpicu iz nosa i pritisnite je kako bi sve izašlo na maramicu. Obrišite i ponovite postupak sa drugom nozdrvom.


Ako je bebi nos i dalje zapušen posle 5-10 minuta, stavite ponovo kapi i još jednom primenite pumpicu. Nemojte koristiti pumpicu više od dva do tri puta na dan jer možete iritirati sluzokožu. Isto tako nemojte stavljati fiziološki rastvor duže od četiri dana za redom jer može doći do isušivanja nosa koje pogoršava stvari.


Imajte na umu da ceo proces treba da bude delikatan. Ako se vaša beba odupire previše može vam se desiti da u želji da što pre završite budete previše agresivni sa pumpicom, a to opet može dovesti do upale sluznice i pogoršanja celokupnog stanja. Ako je vaša beba uporno odoleva ostavite je i pokušajte ponovo malo kasnije.


Kako se čisti pumpica?

Dobro očistite pumpicu po uputstvu proizvođača. Obično se to radi u toploj vodi sa malo blagog sapuna. Pritisnite pumpicu kako biste uvukli sapunjavu vodu unutra, dobro je protresite kako biste promućkali tečnost i dobro isperite. Najbolje ćete je isprati ponavljanjem procesa mućkanja čiste tople vode unutar pumpice. Okrenite je nadole i stavite u staklenu čašu da se osuši.


Šta vi koristite za čišćenje majušnog nosića? Podelite vaše iskustvo sa drugim mamama.
VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 6.7/10 (glasova: 35)


21 komentara za “Očistite nosić bez imalo muke”
 1. 9-2-2011
  17:40

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 0 Thumb down 4
  Autor:Milica

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 2. 21-2-2011
  22:27

    |  reply
  Thumb up 5 Thumb down 2
  Autor:sandra

  Komentar:

  pozdrav svim mamama moja beba ima 2 meseca ja stavljam fizioloski rastvor od prvog dana jedemo vestacku hranu i pored rastvora joj je stalno zapusen nosic nekad uspemo da izvucemo sa pumpicom ali malo a ja neznam koliko smem pumpicu duboko da joj stavim u nosic.

  • 26-2-2011
   15:10

     |  reply
   Thumb up 4 Thumb down 1
   Autor: jovanka

   Komentar:

   Draga Sandra, ne znam kako izgleda pumpica koju Vi imate ali su pumpice obično napravljene tako da mogu da uđu u nosić samo do određene tačke nakon koje imaju proširenje koje sprečava dalje ulaženje u nos. Međutim, čest problem može da bude nedovoljna jačina ili pritiska ili uvlačenja (ako su pumpice mehaničke) i onda bi možda bilo bolje da probate sa električnom koja sama reguliše jačinu “usisavanja”. Osim toga, uvek prvo stavite fiziološki rastvor ili morsku vodu iz apoteke, sačekajte da se slinice malo razrede pa tek onda upotrebite pumpicu. Ako ništa ne pomaže obratite se dečijem lekaru koji Vam može najbolje pomoći u slučaju nedoumica. Želimo Vam brzo “otpušavanje” nosića .

 3. 3-4-2011
  08:20

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 0
  Autor:KSENIJA

  Komentar:

  POZDRAV MAMA,,I MOJA BEBA IMA 2 MESECA I STALNO NAM JE ZAPUSEN NOS,OD FIZIOLOSKOG NAM JOS GORE.DALI BEBE SMEJU NEKI BILJNI SIRUP.

 4. 21-10-2011
  12:52

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 0
  Autor:aleksandra

  Komentar:

  I moja beba ima zapusen nosic a jos nema 2 meseca.doktorica mi je rekla samo fizioloski rastvor ali ne i pumpicu.kada mu sipam fizioloski,tek nastaje problem.ne mogu nikako da izbacim a beba krklja i dise kao da je puna sekreta. Sta da radim tada?

 5. 22-10-2011
  23:30

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 3
  Autor:marina

  Komentar:

  Draga Aleksandra, za vas smo odgovor potrazili od dr.Vukomanovica i sajta http://www.mojpedijatar.co.rs Odgovor je sledeci: Fizioloski rastvor je “stub” ispiranja nosića, ali ste Vi sada u fazi kada Vam treba pomoć pumpice. Najsigurnija je ručna pumpica koju ćete nežno koristiti bez naglih i snažnih “usisavanja”. Prvo fizioloski, pa sačekate par minuta, pa pumpica. Ovo ponavljajte bar tri puta dnevno, narednih 5-7 dana. Budite uporni i strpljivi, jer zapušenje nosića može potrajati! Sve do beba lepo jede, nema temperaturu i doro je raspoložena, NEMA razloga za brigu. link: http://www.mojpedijatar.co.rs/sr/item/zapusen-nosic/1145

 6. 4-12-2011
  09:43

    |  reply
  Thumb up 4 Thumb down 3
  Autor:Marina Prešić-Tutuš

  Komentar:

  Moja beba ima 2.5 meseca. Koristimo sprej NISITA po preporuci lekara (http://www.salveopharma.rs/brand/nisita/) i ručni aspirator ujutru i uveče. Sve se lepo očisti. Mislim da je bolje koristiti sprej jer se bez ikakvih problema tečnost rasprši u nozdrvi i ne dospeva do grla tako da beba ne može da se zakašlje.

 7. 14-1-2012
  12:45

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 3
  Autor:danijela

  Komentar:

  Pozdrav svim mamama, problm zapušenog nosa reševamo tako što sipamo fiziološki rastvor u nosić i okrenemo se na stomak da nam to sve lepo iscuri na prekrivač

 8. 18-1-2012
  16:20

    |  reply
  Thumb up 4 Thumb down 3
  Autor:svetlana

  Komentar:

  Čaj od belog sleza već posle nekoliko gutljaja otvori začepljene nosiće mojih devojčica.

 9. 28-1-2012
  08:16

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 2 Thumb down 6
  Autor:Jelena

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 10. 2-4-2013
  16:51

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 3 Thumb down 6
  Autor:mira

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 11. 2-5-2013
  21:58

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:zapusen nos od rodjenja

  Komentar:

  Mojoj bebi je zapusen nos od rodjenja ,stavljam fiz.rastvor i koristim pumpicu sve to lepo izvucem i idalje skripi nosic ,vodila sam je lekaru kaze od suvog vazduha u kuci,sad je stiglo prolece i stalno je na svezem vazduhu ,,,,,i opet ista stvar .sta raditi.

 12. 2-5-2013
  22:00

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:da li suv vazduh

  Komentar:

  da li suv vazduh u kuci moze da ostavi neke posledice mojoj bebi

 13. 3-12-2013
  17:14

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 1
  Autor:Marina

  Komentar:

  Pozdrav mama! imama bebca od 7 meseci,vec danima mucimo muku sa zapusenim nosicem i u hrce kad spava i najvise se to desava nocu. Sinoc je na 2 sekunde ostao bez vazduha pa smo danas isli opet doktoru i sve je u redu.nema nista na pluca,grlo je ok,dala nam je inhalaciju i fizioloski,pa me zanima da li bih smela da kupim neke kapi za nosic? pozzz

  • 4-12-2013
   21:47

     |  reply
   Visoko ocenjeno. Thumb up 4 Thumb down 0
   Autor:redakcija

   Komentar:

   Draga Marina,
   Konsultovali smo doktora za Vas i to dr.Vukomanovića sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj, doktora koji vodi i sajt http://www.mojpedijatar.co.rs/ i on nam je odgovorio sledeće:
   “Nastavite inhalacije fiziološkim rastvorom uz ispiranje fiziološkim rastvorom. Za sada NEMA potrebe za kapima koje se NE preporučuju u ovom uzrastu.”

 14. 6-12-2013
  12:32

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:ivana

  Komentar:

  pozdrav vama,imam jedan problem dete mi ima 11 meseci vec cetiri puta je imao upalu usiju koju je dobio iz sekrecije iz nosa pre neki dan smo izasli iz bolnice i sutra dan mu je poceo da curi nosic cistim mu stalno fizioloskim i pumpicom neznam sta da radim vec peti dan plasim se da mu opet ne ode na usi

 15. 24-12-2013
  23:36

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 1 Thumb down 4
  Autor:Andja

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 16. 30-12-2013
  12:22

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:aldina

  Komentar:

  pozz moja beba ima pet mjeseci zapusen joj je nosic vodila sam je dr. kaze sve uredu koristim nisitu sprej i aspirator i fino ocisti nosic al se opetr nakupi zanima me da li je opasno stvarno se bojim

 17. 29-1-2014
  01:09

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Ljiljana

  Komentar:

  Svako vece pre spavanja koristimo Physiomer sprej za bebe, veoma je komforan, i dugo traje. Ako ima slinica izvucemo ih pumpicom, to je ona kojom roditelj vuce ustima. Bebac je u pocetku plakao na sprej, ali sada se smeje i na sprej i na pumpicu, posto sve brzo obavimo.

 18. 19-11-2014
  11:20

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 2
  Autor:svetlana

  Komentar:

  imam bebu od 7 mesecvi…..problem sa nosicem imamo vec dva meseca…tri puta sam je vodila kod lekara i sve je u redu kazu to je normalno beba imam mali kore nosa pa joj to smeta…..ali ja c poludeti haha dr mi je renemojte da preterujete sa ciscenjem samo pre svakog spavanja i pre jela a to je 8 puta dnevno…..ona nece da zaspi dok se nos skroz ne ocisti…ja sipam fizioloski nekad i po ceo spric u svaku nozdrvu i vucem usnom pumpicom….ali nista ne izadje a i njoj ne bude bolje nekad i po 4 puta za redom cistim i tek onda zaspi i budi se nocu i cujem joj nosic…..poludecu vise dva meseca je mnogooooo…..zao mi je viseda je maltretiram….i da dok pije mleko ne smeta joj ali kad jede cvrstu hranu moram na pola jela da joj cistim :( jel ima jos neko takav problem….izvinite na dugom postu….

 19. 28-4-2015
  07:14

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:Jasmina

  Komentar:

  Molim vas za savet imam bebu od mesec i po dana.
  Cistim joj nosic fizioloskim i pumpicom.
  Dosta joj se nakuplja sekret od mleka. Nije prehlada u pitanju.
  Da li je uopste potrebno da joj ovako cistim nosic jer je ipak sekret od mleka.
  I samo se tokom noci desava, i skripi joj nosic da ne kazem krklja.
  Danas sam primetila da ima sukrvice da li je to opasno mnogo sam se uplasila.
  Unapred Hvala

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama