Pismo jedne mame: Problemi u vrtiću

U našu redakciju stiglo je pismo jedne mame  koja je iskreno uznemirena događajima iz vrtića koje pohađa njeno dete. Prenosimo njeno pismo u celosti i pozivamo vas da prokomentarišete celu situaciju, predložite rešenje ili ispričate kakva je situacija u školici vašeg deteta.
Dragi roditelji,


imamo jednu čudni situaciju, pa sam pomislila da bi bilo zgodno da proverim kako to funkcioniše u drugim vrtićima.


Ovih dana se ubrzano uvode promene u PU 11. April na Novom Beogradu. Naime, vaspitači mladje vrtićke grupe (uzrast 4-5 godina) vrtića “Čigra” (Blok 29, N.Bgd) su tokom roditeljskog sastanka koji je održan u ponedeljak 19.09, između ostalog spomenuli da se razmatra uvođenje godišnje pretplate časopisa Malac Radoznalac, na godišnjem nivou u iznosu od 1600 Rsd. Časopis se, objasnili su, uvodi po preporuci Uprave Vrtića, ali je takođe pomenuto da su tek dobili predlog, da to još uvek nije jasno najavljeno, i da će naknadno biti više govora o tome...


Objasnili su da će se materijal iz navedenog časopisa obrađivati ZA VREME boravka dece u vrtiću. Tokom prethodnih par dana ubrzano su prikupljeni potpisi roditelja kojima je predočeno da “Većina roditelja prihvata pretplatu”, te je određeni procenat roditelja vođen time potpisao saglasnost, ALI ipak roditelji koji nisu bili na roditeljskom sastanku (prisustvovalo je oko 50%) nisu ni informisani o načinu rada sa časopisom - tačnije da će se materijal iz časopisa obradjivati ZA VREME REDOVNOG BORAVKA u vrtiću.


Na moje pitanje “Šta će biti sa decom koja nisu u mogućnosti da se pretplate na časopis”, dobila sam odgovor Vaspitačice da je u pitanju samo jedno dete u grupi, i da će u tom slučaju ta deca biti izdvojena i biće im ponuđeno da se “Bave nečim drugim”. Smatram da su ovakvim postupanjem direktno ugrožena prava naše dece da se ravnopravno razvijaju i edukuju, da budu uključeni u aktivnosti koje su pre svega u skladu sa Programom za razvoj u okviru grupe kojoj pripadaju.

Moje pitanje je - u kojim vrtićima u Bgd-u je uvedena ova godišnja pretplata na Malac Radoznalac?

U programu za četvorogodišnjake nigde nije navedeno da će roditelji biti prisiljeni da, pored plaćanja boravka deteta u vrtiću, plaćaju dodatne godišnje pretplate na časopise, ili će im u suprotnom dete biti diskriminisano odvajanjem u stranu da se bavi “nečim drugim”. Da li to znači da će dete, čiji su roditelji ugrožene finansijske situacije (nezaposleni, minimalan lični dohodak, više dece boravi u PU... ), i nisu u mogućnosti da svojoj deci obezbede dodatnu godišnju pretplatu koju PU uvodi, svakodnevno dovoditi svoje dete u boravak u Vrtić, tokom kog će se ono baviti nekim sporednim aktivnostima dok VASPITAČ (nejasno mi je kakav je to vaspitač koji diskriminiše pojedince koji su materijalno ugroženi) sa grupom dece obrađuje temu iz dečijeg časopisa koji se DODATNO PLAĆA. To znači da će deca koja su platila pretplatu naučiti da broje, pišu, učiće pesmice i stihove, zabavljati se... dok će deca siromašnijih roditelja biti izdvojena u stranu.  Zbog čega je deci iz materijalno ugroženih porodica uskraćeno pravo na ravnopravan tretman u PU 11. April?

Svaki roditelj teži da zadovolji sve želje i potrebe svog deteta – zamislite decu koju vaspitač u Predškolskoj Ustanovi odvaja u stranu, dok drugi deo grupe obrađuje temu iz časopisa koji su drugi roditelji kupili svojoj deci. Da li je Predškolska ustanova mesto za vaspitavanje i radost ili prostor za uvodjenje diskriminacije dece već od ranog uzrasta, od 4-te godine?

Malo sam se raspitala i u drugim vrtićima npr."Čarolija" koji se nalazi na svega 500 m od "Čigre" (i takođe pripada PU 11.April) NEMA uvođenja ove pretplate.

U istoj jedinici PU na gornjem spratu gde se nalaze jaslene grupe postoji dugogodišnji problem sa bubašvabama, svedoci toga su svi roditelji i vaspitači. Na predlog grupe roditelja da donesu sredstvo za elektronsko rasterivanje Vaspitači jaslenih grupa su uz negodovanje objasnili da ništa ne smeju “Da prime”. Da li je moguće da treba da se pomirimo sa tim da po ormarićima, portiklama i odeći naših BEBA svakodnevno šetaju bubašvabe, a sprat niže u grupama gde borave starija deca budemo uslovljeni da plaćamo dodatnu godišnju pretplatu na časopis, kako bi naša deca ravnopravno učestvovala u dnevnim aktivnostima Predškolske ustanove koja inače radi po planiu i programu ALI taj časopis nije u okviru tog plana.


Ustanova ima Zakonom propisan plan i program, a navedenim aktivnostima PU vrši prekršaj
ZAKONA O PREDŠKOLSKOM VASPITANJU I OBRAZOVANJU koji glasi:


Član 3:
U ostvarivanju delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja i ostalih delatnosti predškolske ustanove zabranjene su sve vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i sve aktivnosti kojima se ugrožavaju, diskriminišu ili izdvajaju deca, odnosno grupa dece, po bilo kom osnovu, u skladu sa Zakonom.

Član 4:
Principi predškolskog vaspitanja i obrazovanja su:


1)      dostupnost: jednako pravo i dostupnost svih oblika predškolskog vaspitanja i obrazovanja, bez diskriminacije i izdvajanja po osnovu pola, socijalne, kulturne, etničke, religijske ili druge  pripadnosti, mestu boravka, odnosno prebivališta, materijalnog ili zdravstvenog stanja, teškoća i smetnji u razvoju i invaliditeta, kao i po drugim osnovama, u skladu sa zakonom;

2)      demokratičnost: uvažavanje potreba i prava dece i porodice, uključujući pravo na uvažavanje mišljenja, aktivno učešće, odlučivanje i preuzimanje odgovornosti.


Kako biste vi rešavali ovu situaciju? Kakva je situacija u školici vašeg deteta? Da li deca koriste neki dodatni materijal koji morate naknadno da platite? Ako je tako, šta je sa onima koji nemaju sredstava za njega?


I na kraju, kako biste vi procenili materijal Malac radoznalac? Da li je, po vama, on stvarno neophodan?
VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 8.1/10 (glasova: 69)


104 komentara za “Pismo jedne mame: Problemi u vrtiću”
 1. 6-10-2011
  11:42

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 2
  Autor:hanna

  Komentar:

  za problem s bubasvabama, treba zvati sanitarnu inspekciju. po mogucstvu pojaviti se sa aparatom i slikati koju bubasvabu. roditelji bi se morali organizovati, uvek je za sve bolje da se stvori kriticna masa. n e bit trebalod a ovo bude problem, jer je u pitanju zdravlje dece,a svakom je to roditelju dovoljno veliki podsticaj da se organizuje i angazuje da se problem resi. ako vrtic ne rsaradjuje, resenje se nalazi na drugom mestu. ja bih kontaktirala sanitarnu i gradske vlasti. drugo, ako je nesto u najavi, (znaci nije usvojeno), treba se delati sto pre. razgovor sa direktorom ustanove, ali en oci u oci nego grupno roditelji da se pojave, na vanrednom sastanku i da se da ultimatum. ili sva deca ili ni jedno. ne mora da postoji “casopis”, da bi se neke teme obradjivale. zato vaspitaci i sluze, da bi deci stalno nudili nesto novo, ne mora da postoji casopis da bi ih tome naucio. ono sto socijalne mreze mogu da pomognu, posto smo sad uglavnom svi mladji roditelji, moze se napraviti grupa na fb na primer koja ce koristiti za raspravu o ovakvim problemima. neki roditelji su neosetljivi na probleme tudje dece, jer imaju dovoljno novca da isfinansiraju za svoje, a neki su hteli ne hteli da priznamo, malo zaostali u razvoju licnosti i misle da ih rustvo moze bicevati, samo ako se drustvu prohte. opet kazem, ako se kao i u svemu stvori KRITICNA masa, tj. dovoljan broj ljudi da nesto pokrene – stvar ce se pokrenuti. pojedinac retko moze nesto da promeni, ako sistem nesto namece.

 2. 6-10-2011
  13:20

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 13 Thumb down 0
  Autor:Dragana

  Komentar:

  Draga mama, jako bih volela da mogu da stanem na Vasu stranu i da se zajedno borimo protiv diskriminacije koja, dobro ste rekli, pocinje vec u vrticima. Pokusajte preko Saveta roditelja (koji bi trebalo da postoji u vrticu) da resite ovaj problem. U vrticu gde ide moje dete nemam bas na sta da se pozalim, ali u skoli – kod starijeg deteta svaki dan se osecam kao ovca. Plati ovo, ono, sve bespotrebnije, od bespotrebnijeg, a ekskurzije sa cenama za koje bi cetvoroclana porodica mogla skromno letovati su slag na torti.

 3. 6-10-2011
  13:35

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:teacher

  Komentar:

  Nazalost,to je ustaljena pojava u vaspitno-obrazovnim ustanovama kod nas.Govorim kao nastavnik,clan skolskog odbora svoje skole,clan saveta roditelja u vrticu koji pohadja moje dete.Situacija o kojoj govorite je NAJBLAZE receno van svake pameti,normalnog rasudjivanja,humanosti i,sto je najzalosnije,mimo svake pedagoske etike!!!Licno,ne bih sedela skrstenih ruku,vec bih konkretno reagovala u oba slucaja.Nasa deca se radjaju u porodilistima punim buba svaba,zatim u vrticima treba da spavaju i jedu sa istima!Uzas!Treba pod hitno okupiti sve roditelje i burno reagovati!Uostalom,taj problem uopste nije tesko resiti.I,obavezno treba pozvati sanitarnu inspekciju,jer je to i primarno njihov posao(koji ocigledno ne obavljaju kako treba,pa bi se i time trebalo pozabaviti;((().A sto se tice situacije oko casopisa…to je ocigledno koriscenje necijeg polozaja u cilju sticanja novcane koristi.Takodje treba obavezno reagovati na to,jer verujem da ce se odgovorni sigurnu preplasiti i povuci celu pricu!!!Nisu tu krivi vaspitaci,jer je ta odluka donesena na nekom nivou iznad njih,pa ni oni ne znaju sta da kazu drugo sem da odvale tako neke nepromisljene gluposti!!!

 4. 6-10-2011
  13:57

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 6
  Autor:Lenna...

  Komentar:

  Boze,Boze,Boze!!!!!!! STRASNO!!!!!!!!
  Bubasvabe u vrticu,medju BEBAMA??!!!!! Kakva je to ustanova,kakav je to strucni kadar koji tamo radi,da li oni i kod svoje kuce “cuvaju” bubasvabe???
  Ja svoje dete ne bih dala u taj vrtic makar placala sto puta vise da mi neko cuva dete,bez obzira sto sam u losoj materijalnoj situaciji.
  Sto se tice casopisa,kakvo ucenje slova podrazumevate u cetvrtoj godini detetovog zivota?Meni je to totalno maltretiranje dece,pa to se sada u predskolskom uzrastu uci,pustite decu da se igraju i da budu bezbrizna.Ucite ih onim sto prilici njihovim godinama.Po meni je taj casopis cisto uzimanje para roditeljima,i ja bih na tvom mestu ,draga ,dete upisala u neku ,,normalnu” ustanovu.Moje dete ide u vrtic,u nasem mestu postoji samo jedan.Dodje kuci ponekad isflekan i isprljan ali sada shvatam da je to sitnica jedna u odnosu na druge ustanove poput ove o kojoj ti pricas.To nije mesto za decu cim vaspitaci vrse diskriminaciju dece i ne obezbedjuju zdravu okolinu u kojoj ce ta ista deca da borave.To treba zatvoriti!!!!!

  • 25-10-2014
   15:04

     |  reply
   Nisko ocenjeno. Thumb up 0 Thumb down 3
   Autor:Nina

   Komentar:

   Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 5. 6-10-2011
  15:18

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 11 Thumb down 8
  Autor:maja

  Komentar:

  Ja ipak mislim da vaspitaci ne bi iskljucili decu koja nemaju casopis,vec da bi se nekako snasli.Sto se tice casopisa ,smatram da decu od najranijeg doba treba vezivati za casopise,knjige….kako bi to kasnije bilo njihovo opredeljenje,Slozicete se da je ipak vrlo vazno!Znam mame iz odeljenja mog deteta koje su se uvek bunile oko casopisa,koji kako ste rekli kosta 1600 din. na godisnjem nivou,a za sebe su kupovale sve tabloide koji u jednoj sedmici izadju,valjda da nesto ne propuste.Izracunajte koliko to kosta na godisnjem nivou,a koliko je edukativno.Najstrasnije je sto i njihova deca citaju te casopise.Znam da sve to kosta,ali mi se cini da neki roditelji smatraju to nepotrebnim,a i te kako je potrebno. Zasto se u vasem vrticu ne organizujete tako da jedan casopis koristi 2,3 dece,da jedno secka,drugo da lepi….i njima bi bilo zanimljivo…?

 6. 6-10-2011
  17:59

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 3
  Autor:Nanu

  Komentar:

  Da se i autorka teksta uključi malo. Pre svega bih želela da se Zahvalim unapred svima koji učestvuju u ovoj priči. a i da objasnim svoj stav, napišem poneki odgovor… Ova razmena je od ključnog značaja za sve nas.

  PRE SVEGA bih želela da se zahvalim http://www.najboljamamanasvetu.com na posvećenom prostoru, i želji da se na ovaj i slične probleme skrene pažnja.

  @ maja
  Nije pitanje Da li bi ili ne vaspitačica stvarno isključila decu. Pitala sam vaspitačicu i dobila takav odgovor, potom sam kontaktirala sekretara Uprave PU “11. April” i tamo je takodje potvrdjeno da nemaju nikakav sistem za decu koja ne plate pretplatu.
  Sanitarna inspekcija – hmmm, to bi zapravo bilo idealno rešenje za bubašvabe. Koristila sam pogrešan princip, pokušala da sugerišem vaspitačicama u par navrata (na šta su one odmahivale glavom “Ma mi smo već navikle na to, problem postoji godinama…”), uverena da komunikacija na relaciji roditelja-vaspitač vodi ka rešenju problema. Kakva Greška.
  Uopšte nisam trebala to spominjati bilo gde, nego fino zvati inspekciju – to bi bilo efikasnije rešenje, Definitivno Rešenje.

  Što se tiče tabloida – i vaspitačica je tako počela “Vi roditelji kupujete dnevne novine…”. Medjutim, šta je sa nama koji NE kupujemo nikakve novine, depiliramo se kod kuće, ne idemo na feniranje, na manikir, štedimo na svaki mogući način, živimo od nekih minimalnih prihoda (suprug prima 25000, ja sam trenutno na NSZ) – takvih porodica je u Srbiji MNOGO više od ovih koje kupuju sve nedeljne tabloide – pogledajte statistiku uostalom i biće vam jasno…
  Želim da moje dete npr ide na balet, na engleski, neki sportić – štedim, odvajam sredstva za ono što mislim da jeste kvalitetan program i za šta se sama odlučim. Dok mogu finansiraću to uz pomoć baka i deka, odricaću se nekih svojih luksuza u ime toga jer verujem da je to mom detetu vrlo korisno (engleski svakako dobija naredne godine kada stasa u predškolca, tako da je ok da se godinu dana ranije upozna sa nekom osnovnom terminologijom, da se polako uključuje u to drugo jezičko okruženje).
  Sa druge strane državna ustanova ima Plan i program po kom radi i tako SELEKTIVNO uvodjenje je veoma “čudno”. Zbog čega je npr doneta odluka da se Malac uvodi u Vrtić “Čigra” koji se nalazi u bloku 29, a na samo 500 m se nalazi drugi državni vrtić “Čarolija” iz iste PU “11. April” u kom nema priče o uvodjenju tog časopisa. Kao što rekoh na drugim opštinama takodje nema ove pretplate. KO stoji iza odluke da se ni na nivou grada, ni na nivou opštine ne uvodi Malac, nego samo u pojedine jedinice?

  Moje dete ima dosta knjiga kod kuće, toliko da smo se u neko vreme dogovorili da nećemo više kupovati dečije časopise i razne sitne igračke, već tim novcem plaćati nešto ozbiljno – balet, engleski… Sasvim se slažem da je NAJVAŽNIJE da se dete RANO upozna sa slikovnicama, bojankama, pričama, knjigama. Ali ne vidim razlog da finansiram uvodjenje časopisa na kom insistira neko iz Uprave (časopisa koji nije u planu i programu), i to tako selektivno. Idemo zajedno na kreativne radionice, u dečije pozorište – smatram da sve to utiče na njen razvoj u ovom dobu dok još nema školske obaveze… Za to želim da odvojim novac – po cenu drugih odricanja. Roditelj sam – smatram da ima pravo da biram kako usmeravam svoje dete. Smatram i da ne sme PU da finansijski kažnjava roditelje time što donese odluku da uvede neku pretplatu. Zašto nisu uveli engleski jezik godinu dana ranije – ima dece u njenoj grupi koja idu na engleski, bilo bi roditeljima lakše da ne moraju da se dodatno organizuju, da dete odvode od vrtića do neke škole jezika i čekaju da se čas završi…

  … mnogo tema za razgovor ima…

  • 9-10-2011
   16:18

     |  reply
   Visoko ocenjeno. Thumb up 13 Thumb down 2
   Autor:Jadranka

   Komentar:

   Poštovanje,
   evo šta Vam je činiti.
   Možete se,prvobitno, obratiti pismenim putem (odneti dopis u Upravu i prilikom predaje istog tražiti da se jedan primerak koji ostaje Vama zavede delovodnim pečatom) direktoru PU i ukoliko u razumnom periodu ne dobijete odgovor, sa kopijom Dopisa PU i pismenom Žalbom obraćate se Sekretarijatu za obrazovanje-Sektor za inspekcijski nadzor-Odeljenje za inspekcijski nadzor predškolskih ustanova, ul.Kraljice Marije 1/XVIII, tel:7157-019. Rok za odgovor na Vašu žalbu je 2 meseca. Možete se obratiti kao pojedinac ili kao Grupa roditelja, ukoliko se i ostali roditelji slože da potpišu Žalbu. Takođe se možete obratiti i Sekretarijatu za dečju zaštitu (koji je direktno nadležan svim PU jer je osnivač istih), tačnije gradskom sekretaru g-đi Ljiljani Jovčić. Adresa je ul.27 marta 43-45, tel:330-90-92. G-đa Jovčić je vrhunski stručnjak i sjajan operativac. Što se tiče problema sa bubašvabama, obratite se Dopisom Republičkoj sanitarnoj inspekciji, ul.Omladinskih brigada 1,Novi Beograd, tel:3115-779. Računajte sa tim da je potrebna snaga, vreme, angažovanje ukoliko želite da ostvarite svoja prava i ukažete na nepravilnosti u radu PU. Želim Vam puno sreće i ne odustajte.

   • 10-10-2011
    10:34

      |  reply
    Nisko ocenjeno. Thumb up 3 Thumb down 9
    Autor:maja

    Komentar:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    • 10-10-2011
     12:01

       |  reply
     Visoko ocenjeno. Thumb up 8 Thumb down 2
     Autor:Jadranka

     Komentar:

     Poštovana Majo,
     a zašto mislite da je preterivanje? Ovo je jedini i pravi način ostvarivanja prava. Za početak, valjalo bi promeniti svest ljudi. Mnogi su neinformisani i ne znaju kako da se bore za nešto što im zakonom pripada. Da se razumemo, PU su javne ustanove, čiji je osnivač Gradska uprava a mi smo korisnici usluga koje oni pružaju. Oni postoje zbog nas a ne mi zbog njih. Finansiraju se iz budžeta koji mi punimo plaćanjem poreza, dakle od naših para. Pritom, osećaju se silno i daju sebi prevelik značaj, najčešće rukovodioci PU a i pojedini vaspitači (čast izuzetcima). Želim da verujem da nikome nije potrebno puko zbrinjavanje dece već kvalitetan vaspitno obrazovni rad. Sporna stvar u pismu čitateljke je ta što je PU “11.april” donela odluku za koju je pitanje da li ima pravnog osnova. Da bi se gospođe koja se ne slaže sa istom informisala o ispravnosti odluke i eventualno ukazala na nepravilnosti u radu PU, ovo je jedini način da to učini. Zaista ne vidim šta je tu sporno?!

     • 12-10-2011
      19:15

        |  
      Nisko ocenjeno. Thumb up 7 Thumb down 13
      Autor:maja

      Komentar:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  • 11-10-2011
   20:42

     |  reply
   Nisko ocenjeno. Thumb up 11 Thumb down 19
   Autor:Angie

   Komentar:

   Hidden due to low comment rating. Click here to see.

   • 9-2-2012
    15:23

      |  reply
    Visoko ocenjeno. Thumb up 17 Thumb down 5
    Autor:sandra

    Komentar:

    Ja razumem u cemu je problem, a vidim da ne shvataju svi. Imali smo i mi taj problem u nasem vrticu, kad je donesena odluka da engleski bude u sred dana, kad se trebalo baviti necim drugim, sto je po planu i programu. Naravno, nisu sva deca bila zainteresovana za engleski, neki roditelji nisu imali ni para to da plate, i znate li sta je bilo sa tom decom? Izvodjena su iz sobe, da blentave po hodniku dok su druga dec imala cas. I , sta sad? TO JE I TE KAKO BILA DISKRIMINIACIJA svoje vrste. Ako mama i tata nisu mogli da ti plate tu zabavu, isao si ko poslednju golja u hodnik. E, onda je pozvana prosvetna inspekcija i sa tim je bilo gotovo. stvar j eu tome sto postoji plan i program sta i kako treba da se radi od8 do14h u vrticu, to nije vreme za naknadno placane aktivnosti. Vrtic se sam po sebi vec placa. i svi treba da imaju iste sanse. A to, da li neka mama svoje pare trosi na ovo ili ono, njena je stvar, apsolutno njena i niko nema prava da joj trazi da daje ni 5 dinara mesecno na bilo sta!

 7. 6-10-2011
  22:39

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 4 Thumb down 0
  Autor:Ivana

  Komentar:

  Izgleda da su roditelji ovce za sisanje, zelim Vam puno uspeha u tome da se izborite sa svim problemima.Ovo za bubasvabe je sramotno, to sto u oni navikli na njih je njihova stvar,ako im ne smetaju neka ih nose svojim kucama,strasno je sto su bebe tu i sto te iste bube mogu preneti kojekakve bolesti. Samo im posaljite inspekciju a za svaki slucaj fotografisite.Sramota

 8. 7-10-2011
  03:08

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 5
  Autor:Ivana

  Komentar:

  ovako..doduše ja nisam roditelj i nemam decu, ali pe 30 godina još kad sam boravila u osnovnoj školi uvek smo rešavali finansijske probleme drugih roditelja na sledeći način: čiji roditelj nije u stanju nešto da plati, onda ostali roditelji koji mogu, srazmerno svom delu, uplate toliko da onda imaju svi…jer svima njima koji su uplatili već 1.600 dinara ili šta ja znam koliko, ne bi trebao biti problem uplatiti još 50 ili 100 dinara više…srećno…

 9. 7-10-2011
  09:58

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:maja

  Komentar:

  Nanu@ U potpunosti se slazem sa vama,da je jako tesko pregurati mesec i sve obaveze u njemu…Divno je sto sa svojim detetom kvalitetno provodite vreme i usmeravate ga ka pravim vrednostima.Danas je malo takvih roditelja!!!!Stvarno mislim da je vise onih roditelja koji ce na ustrb npr. tog casopisa kupiti sebi neke tabloidne novine,svakonevno piti pica po kaficima itd…Moje dete dok je islo u vrtic,primali su se casopisi,a engleski je bio vec na uzrastu od cetvrte godine,sto je po meni jako dobro…U skoli naravno postoje casopisi koji sluze za razonodu kod kuce i cini mi se da su dosta poucniji,kvalitetniji i edukativniji bili oni na predskolskom uzrastu nego ovi sada…Naravno nude se i razne knjige,ali niko nije u obavezi da ih kupi ako ne zeli.Mada dete kada dobije neku knjigu u skoli ,pa makar i imalo slicnu kod kuce smatra je bitnom i zeli da je zadrzi.Verovatno na taj nacin trgovacki putnici i skole zaradjuju…Ali svakako roditelj je taj koji ce da odluci da li je to potrebno njegovom detetu,kao i da li je u mogucnosti da mu to i priusti.I ja budem ogorcena i razocarana kada cujem kako prosvetni radnici komentarisu da roditelji smanje cigarete,iako mozda i ne puse, i da detetu uplate rekreativnu nastavu.Sta reci….Ivana@ Slazem se sa vasim predlogom,tako je bilo i u mojoj osnovnoj skoli…

 10. 7-10-2011
  12:50

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 4
  Autor:Antonija

  Komentar:

  Za bubasvabe samo sanitarna inspekcija, a za casopis isto, samo ne sanitarna vec obrzovna ili kako se to zove kod vas. U nasem vrticu uzima se jedan mali decki casopis ali to je za kod kuce, znaci svakog pocetka godine mi pravimo listu i potpisujemo ko zeli da uzima taj casopis a ko ne, nije skup, manje od 1 evro za mesec ali nie obavezno, to je za kod kuce, da bi mi citali s decom..Ali ni u kom slucaju ne bi smeli da vam kazu da morate da kupite nesto sto nije u oficijalnoj programi. Ostavite direktor vrtica, idite direktno u ministarstvo, neka oni vide da im vrtic radi van propisa..Puno srece vam zelim

 11. 11-10-2011
  20:22

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 6 Thumb down 5
  Autor:Mama Gaga

  Komentar:

  Skoro sam bila na roditeljskom u vrticu svog deteta, predlozen je i pokazan casopis “Bubamara”, mi smo pogledali i odlucili da se naruci. S druge strane, komsinica cije dete ide u stariju grupu istog vrtica, “iz principa nece da kupi radne listice za dete”. Ehej “iz principa”! Naudice samo svom detetu, a sto neko rece, redovno kupuje tabloide Svet i sl. Lepa slika roditelja, a posle su vaspitaci krivi. Deciji casopisi su korisna stvar, narocito radni listici. Uz njih deca uce, zabavljaju se, korisno provedu vreme i to je odlicna dopuna onom cemu ih uce u vrticu. A verujte, uce ih svemu (vrtic je na Zvezdari). Sem toga, i ja kad sam isla u vrtic, sto je bilo pre 30 god. secam se “Zeke”, i danas cuvam neke primerke, posle je bio Tik-tak pa Decije novine, u to vreme, to je bilo nase malo blago koje je sada ostalo prelepa uspomena na detinjstvo.

 12. 11-10-2011
  21:33

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 6 Thumb down 2
  Autor:Mala

  Komentar:

  Vasp. u vrticu mog deteta su preporucivale Krcka, ali ja sam u Savetu rod. i insistirala sam na Malcu, Malca smo i dobili ;) Po meni, Krcko je samo njegova bleda kopija. Malac je vise nego odlican, svake godine na Sajmu knjiga kupim tuce starih brojeva svom detetu. On ga obozava, a i ja :)

  • 25-3-2014
   12:04

     |  reply
   Thumb up 0 Thumb down 1
   Autor:Milan

   Komentar:

   Ja vec dugi niz godina radim kao menadzer u jednom od vrtica u Norveskoj. Imao sam uvid u mnogobrojne casopise za decu predskolskog uzrasta, sto domacih sto inostranih izdavaca. Najpriblizniji casopis koji je ispostovao sve norme u pogledu kvalitetnog sadrzaja i dizajna je casopis “Krcko”. Svi drugi casopisi, imali su manje vise ozbiljne propuste, pre svega u pogledu sadrzaja.
   O bubasvabama u vrticu, nemam komentara.

 13. 11-10-2011
  21:47

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 1
  Autor:Mala

  Komentar:

  E da, i ja se secam Zeke! Kako je lepo kad te neko podseti na nesto sto si voleo kao mali. Moji roditelji su uvek imali minamalac, ali za Zeku je bilo. Sem toga, roditelj na ovu situaciju moze da gleda iz vaspitnog ugla: Kupicemo jeftinije patike, ali cemo zato imati za Malac. Decu treba ukljuciti u odlucivanje i vec od malih nogu ih uciti da ne mogu sve da imaju, tako ce lagano postajati svesni da necega moraju da se odreknu, zarad neceg drugog. Ako ce se odreci boljih patika u korist decijeg casopisa, onda smo mi uspeli u ulozi roditelja!

 14. 13-10-2011
  23:50

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 8 Thumb down 1
  Autor:sneza

  Komentar:

  Apsolutno ista situacija u nasem vrticu. Proslog septembra sam pricu progutala, ali ove sam morala da prokomentarisem. U nasem vrticu se uzima Mali Zeka i kosta 1800din na god nivou. Ja sam rekla vaspitacima da cemo uzeti list samo u slucaju da je nase dete jedino pa da se ne izdvaja. Ja sam inace vaspitac. Vrlo sam blago reagovala spram onoga sta mislim na ovu temu. Ne smem burnije jer je u toku moje konacno uposljavanje u jednu Beogradsku ustanovu (a ukapirala sam da je sve povezano i da su pitali vaspitace mog deteta o meni). Ja inace radin 17god u jednom manjem mestu u centralnoj Srbiji gde putujem svaki dan i radim sa predskolcima malu skolu Engleskog jezika. To je dodatna aktivnost i placa se 600 din mesecno, kako bi vecini bilo dostupno. U situaciji kada samo jedno dete “ne zeli” da u ovome ucestvuje, ja insistiram da se ne odvaja i ono ostaje na mom casu. U nasoj ustanovi u septembru stize gomila ponuda, koje se proslede po vrticima, a na predlog vaspitaca na roditeljskim sastancima se odluci sta ce se uzimati. Najcesce u predskolskim grupama. Ove godine vidim da su uglavnom uzeti radni listici iz matematike i za pisanje pocetnih elemenata slova i to je sve. Takav komplet kosta oko 500din. Svi drugi uzrasti, od 3-5god nemaju nista od tih casopisa, radnih svezaka, ako se i uzme onda je to nesto sa temom svet oko mene i opet oko 500din. Sve ovo za ove pare radi Kreativni centar ( svi smo culi za njih) ili Dragon (samo17god ja znam za njih i mislim da su vrh u ovom poslu). Mom detetu prosle god (tada je imala samo 3god, a u pitanju je mesovita grupa) uvalise Malog Zeku, za 1200din, sada je 1800din i vaspitacica kaze da nije mnogo poskupeo ( neko je u svadji sa matematikom).
  I prosle i ove godine nisam obavestena za roditeljski sastanak na kome se odlucivalo i govorilo o radu i boravku dece u vrtic. Sada sam sigurna da je to sa namerom uradjeno, jer bih ja kao covek iz struke imala sta da kazem, a takvi su nepozeljni. Na kraju skolske god su nam famoznog Zeku dali da nosimo kuci (svih 10 brojeva), svi su kao ispod prese, novi, cisti, skoro sve rubrike za pisanje, popunjavanje prazne, jer se slabo koristio u radu i jer nije primeren detetu od 3 god. NI JEDAN CASOPIS NIJE PRIMEREN ZA DECU MLADJU OD 5 GOD. eventualno neki radni listici. I sta ce to vaspitacu, koji je daleko strucniji i kreativniji od tima od 8 ljudi koji rede Zeku ( vidite na sajtu APRa). Takodje casopis Zeka nije onaj zeka koga sam ja imala u 1.razredu osnovne skole. Ovaj sada radi neki tim koji je prisvojio ime kompanije Decje novine iz Gornjeg Milanovca, koja vise ne postoji. A to moze da bude recimo ovako- Firma se raspala, a onda preduzimljivi rukovodilac iz te firme otvori svoju, uposli familiju i jedno strucno lice (tim od 8 ljudi).
  Napravi dil sa direktorkom. “Dobices rabat od 10%, koliko je to u parama a da tebe zadovoljava?” Inace svi decji casopisi ili radni listici imaju rabat, koji je u procentima uvek isti, ali nije isto ako list kosta 100 ili 180din.Ona kaze svoju cenu i on onda formira cenu listu. Roditelji daju pare na priznanicu, nema fiskalnog. Sakupljen novac se predaje komercijalisti firme. Tako imamo situaciju da kuca koja radi Zeku vec 3 god prikazuje gubitak. Materijal za izradu lista i stampa imaju uredno placen racun (izlaz novca). Ulaz novca od prodaje ne postoji jer u vecini slucajeva ide na ruke.
  Nepravda pa to ti je

  • 14-10-2011
   14:37

     |  reply
   Nisko ocenjeno. Thumb up 3 Thumb down 11
   Autor:Anna Maria

   Komentar:

   Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 15. 14-10-2011
  00:03

    |  reply
  Thumb up 4 Thumb down 2
  Autor:sneza

  Komentar:

  Nekada su casopise radile firmetine sa ogromnim strucnim kadrom, ogromnim. Danas je to firma od 8 ljudi koja prepisuje iz starih casipisa. Nema tu ljubavi prema deci. Cilj i motiv su PARE. Da su bar posteno zaradjene. I tacno je da treba ulagati u dete, ali ne i da me redovno “sisaju” na svakom koraku.

 16. 14-10-2011
  14:52

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 7 Thumb down 5
  Autor:Pedagog

  Komentar:

  @sneza: ako si stvarno buduci vaspitac, bice ti zao ovog komentara kad budes iz svog dzepa kupovala bojice za svoju grupu i drugi materijal za rad. Onda ces shvatiti cemu rabat sluzi. A ti si izgleda osoba koju ni za sta nije briga, tako da neces biti jedan od mnogobrojnih vaspitaca koji sami kupuju sredstva za vrtic.
  “NI JEDAN CASOPIS NIJE PRIMEREN ZA DECU MLADJU OD 5 GOD.”?! Mozda bi ovaj komentar bio na mestu pre 100 godina kada su deca bila drugacija. Danasnja deca sa 3 godine znaju da barataju kompjuterom. Stvarno sumnjam u tvoju kompetenciju.

 17. 14-10-2011
  17:43

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 13 Thumb down 3
  Autor:MamaMia

  Komentar:

  Drage mame, jamoram da kazem da se slazem sa Snezom da nijedan casopis nije primeren deci do pet godina. Imam troje dece. Jedno sada ima 5 godina. Vrlo odbro poznajem svoje dete, znam kako se razvija i znam da ono niti zeli niti moze da prati vezbe iz nekih novina. Na kraju rajeva ni ne treba. Mi zivimo u Svajcarskoj i ona ovde ide u vrtic. Ovde, za razliku odonoga sto citam od vas, NIKO u skolici ne sme da trazi pare ni za sta. Vaspitaci imaju materijal za rad! Uostalom, sta vi placate vrticu ako treba dodatno da kupujete materijale? Ne radi se o novcu vec o organizaciji rada i sistema. Kada idete kod frizera sigurno ne placate dodatno za cetke?
  Ako vas zanima kako ovde rade, mogu vam reci da sam zapanjena kreativnoscu vaspitacica. Deca nose u skolu stvari koje mogu da nadju u kuci, poput kartona, praznih kutija od jaja npr i od njih prave sve i svasta. To je ono sto deca vole da rade. Njih obojenih magazincici ne zanimaju. Pa sta vasa deca ispod 5 godina rade? I zar zaista mislite da gube u razvoju ako nemaju casopis? Mislim da ne.
  Pozdrav svima!

  • 15-10-2011
   09:12

     |  reply
   Visoko ocenjeno. Thumb up 7 Thumb down 2
   Autor:maja

   Komentar:

   Moram samo da vam kazem da i u nasim vrticima rade kreativni vaspitaci,jer sam kao roditelj dok mi je dete boravilo u vrticu ucestvovala na bezbroj kreativnih radionica.Verujte mi da se oni u radu snalaze uz pomoc stapa i kanapa,teze nego njihove koleginice u Svajcarskoj.A sto se tice casopisa ,da li on decu interesuje ili ne,tu pored vaspitaca vecu ulogu ima roditelj koji bi trebao da detetu usadi ljubav prema knjigama.U nasim skolama je gradivo dosta obimnije,nego na zapadu,ne kazem da je to u redu,ali tako je.Pa shodno tome i roditelji bi trebalo da se ponasaju,naravno ako im je stalo do obrazovanja njihove dece.Verovatno ce sada neko prokomentarisati,kako deca samo treba da se igraju!Smatram da je dan dovoljno dug,da ima vremena za sve,i za igru i za setnju i za bavljenje casopisima.A za to da nijedan casopis nije primeren za decu ispod pet godina,stvarno nemam komentar….Da li je racunar primeren,pa opet sate provode ispred njega?

  • 15-10-2011
   15:33

     |  reply
   Thumb up 5 Thumb down 2
   Autor:Pedagog

   Komentar:

   “Moj je zivot Svicarska, skoro pa savrsen…”
   Na zalost, u Srbiji je realnost surova pa drzavne firme nemaju da obezbede osnovna sredstva za rad. A da ne pricamo da zaposleni od svojih zarada (koje su mizerne naspram svajcarskih) kupuju sredstva da bi imali cime da rade. I nase vaspitacice su izuzetno kreativne, i umeju svasta da naprave od stapa, kanapa i obicne kutije, ali treba to, necim obojiti i ukrasiti, zar ne?
   Radi se o tome da NIKO NIKOG NE TERA DA BILO STA KUPI, postoji PREPORUKA Ministarstva prosvete i PU, a Savet roditelja je taj donosi konacnu odluk na osnovu vecine glasova. Nisam ni ja zadovoljna sadasnjom vlasti u drzavi, niti sam glasala za nju, ali to je odlucila vecina i ja to postujem. Roditelji koji nisu zadovoljni, neka se sledeci put jave da budu u Savetu.

  • 15-10-2011
   16:08

     |  reply
   Thumb up 3 Thumb down 2
   Autor:Anna Maria

   Komentar:

   Tuzno je sto ljudi koji odu u inostranstvo nemaju razumevanja za one koji ostaju. U lagodnom zivotu zaborave da se u Zavicaju i dalje tesko zivi…

   • 15-10-2011
    19:06

      |  reply
    Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 3
    Autor:MamaMia

    Komentar:

    Da objasnim moju situaciju samo, mi zivimo u Svajcarskoj vrlo privremeno, 2 godine zbog suprugove obuke, vracamo se uskoro. Svasta smo zrtvovali da bi on to mogao da uradi, daleko da smo neki bezosecajni burzuji. Trenutno zivimo skromnije nego ikada u Srbiji ali to je nasa odluka i investicija za buducnost. Tezak zivot u Srbiji iz ove perspektive ne bih tako nazvala, ali to nije ovde tema. Ne znam zasto nasi ljudi misle da cim si u inostranstvu tebi je divno i sve pada sa neba…
    Dakle, hocu da kazem da vrlo dobro znam i ovde i tamo kako se i sta radi. Previse j korupcije i tuzno je da je i u vrticima. Apsolutno je jasno da “preporuke” vrtica i Ministarstva znace da nesto treba da se kupi, ali u ovom slucaju to nikako nije neophodno. Kako je gore jedna majka rekla, na kraju godine je dobila sve zapakovano. Ali to je za ocekivati sa tim uzrastom, to je moja poenta. Znaci, sta ce im casopis? Ima dovoljno knjiga koje mogu da se upotrebe i prica koje mogu citanjem da deci prenesu vazne poruke o zivotu. Ima i crtaca koji decu uce necemu. Verujem da su i vaspitacice tamo kreativne, ali je i cinjenica da ima i onih koji dobijaju posao preko veze i ne trude se dovoljno. Odakle bubasvabe u vrticu? To sve treba prijaviti nadleznim organima, slazem se i sa tim predlogom.
    Deca su kreativna, ne treba im sareni papir da bi ukrasili nesto, njihova masta vidi svasta i to treba razvijati. Mnogo je igara, aktivnosti od papira, kartona, konca i konopca koje mogu da rade da bi kupovali neki tamo nametnuti casopis. A onda na osnovu njega eliminisali one koji ne mogu da ga kupe, jer su eto manje vredni…
    Zar nije bolje skupiti novac za te bojice koje kazete da vaspitaci kupuju svojim novcem? Pozdrav svima.

    • 9-3-2013
     00:53

       |  reply
     Thumb up 2 Thumb down 1
     Autor:Kokaizpotoka

     Komentar:

     Slazem se! I meni je draze da te pare dam za materijal, pa da pokupuju sta im treba! A ako je do knjiga i citanja, pa sve vrticka deca imaju pravo na besplatnu clanarinu u lokalnim bibliotekama. E, a ovako dam 10 000 za obdaniste, plus za “casopis”, pa za pakovanje papira za crtanje koje svaki mesec nosimo, pa za jednokratne plasticne case, obicne maramice, vlazne mamaramice, tecni sapun za pranje ruku, sledovanje slanisna, sledovanje slatkisa, pa za u par navrata po rodjacima i prijateljima koji se svrckaju po inostranstvu narucena velika pakovanja bojica, flomastera, tempera itd. + jos sitnurija tipa, kupovina plasticnih tanjirica, soljica za igranje, preprasla bebeca garderoba za lutke i na sve to, po prvi put “zakasnimo” sa uplatnicom pet dana (iz razloga jer je racunovodstvo pogresno preracuno prosli i tekuci mesec, pa je sa njima dogovoren rezim placanja u tom periodu) i krene takva tortura od strane vaspitacica, svaki dan pozivi, poruke da platimo i ako im je napomenuto da smo se to i to dogovorili sa racunovodstvom, dok muz nije podivljao, pa sta ste vi, vaspitna ustanova ili uterivaci dugova!
     Dokle?
     A 1000% sam sigurna da mi nismo jedini koji kupuju i donose repropamterijal i kada se trazi kada se ne trazi.
     I, zasto bih ja svome detetu kupovala tamo neke novine? Samo zato sto vecina hoce? Pa sta me briga, nekako kupi i nek’ nosi kuci, a ja cu svome detetu Politikin zabavnik, pa sa njim neka rade iz njega.

 18. 15-10-2011
  21:22

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 9 Thumb down 5
  Autor:Danka

  Komentar:

  Odgovor autoru sa imenom Pedagog : da li mislite stvarno da para nema i da su vaspitacice te koje treba da kupuju materijal za rad? Para ima, ali ima i alavih ljudi. Pitanje je koliko se osoba ugradilo u cenu bilo cega sto se prodaje sa preporukom ministarstva, PU, opstine, grada, ministra, pomocnika ministra, itd.
  Shvatate li vi da se u nasoj zemlji za bilo kakav posao koji ima veze sa drzavnim parama, ugradi najmanje 3 osobe. Da pare ne cure do krajnjeg odredista verovatno ne bi imalo problema sa osnovni sredstvima. Mozda bi i casopis mogao da bude besplatan….
  I da li ste ozbiljni sa ovim ” I nase vaspitacice su izuzetno kreativne, i umeju svasta da naprave od stapa, kanapa i obicne kutije, ali treba to, necim obojiti i ukrasiti, zar ne?” Vi kao pedagog bi trebalo da znate sta je kreativnost, zar ne?Nije mi jasno to da su vaspitačice “izuzetno kreativne” ali …. ali, jos nesto nam fali. Sta? Malo vise kreativnosti, da nije mozda to?

  • 15-10-2011
   21:44

     |  reply
   Thumb up 2 Thumb down 1
   Autor:maja

   Komentar:

   Sta vi htedoste reci?Sta je kreativnost,definisite je molim vas?

   • 15-10-2011
    23:03

      |  reply
    Thumb up 2 Thumb down 4
    Autor:Danka

    Komentar:

    Htela sam da kazem da je kreativnost nepresusna i da nema granice.

    Sto se tice definicija, njih ima mnogo.

 19. 15-10-2011
  21:58

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:laki

  Komentar:

  Pa buba svabe u vrticu,,,Jasno nam je da je to strasno da se desava medju Decom, sto se tice pretplate i diskriminacije nas i nasih najmilijih, Decica, to imamo na svakom koraku,,,Kao prvo koja vlada i koja stranka je u odredjenom mestu,stranacki se ponasaju,a ne,,,Zakonski,,,pa srecemo se svakim danom sa sve losijom situacijom u ovoj Nasoj Drzavi,,a hostapleri i foteljasi kojima je samo do polozaja i vlasti dovele su nas do samog dna i ocaja,,,Pa nama nema vise ni zakona ni drzave,,,a kamoli Dobrog Vrtica i slatkog Smeha nase Decice,,,i njima se osmeh zaledio u ovoj drzavi,,,da nam Bog Pomogne…

 20. 16-10-2011
  10:53

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 10 Thumb down 0
  Autor:sneza

  Komentar:

  draga koleginice, ja sam vaspitac koji radi od 1994.god bez prekida i znam sta govorim, znaci nisam buduci vaspitac vec sadasnji. I niko ne govori da ista vaspitac treba iz svog dzepa da kupuje, niti je ikada. Govorim da postoje mnogo jeftinija sredstva za rad koja treba svoj deci da su pristupacna i da mi vaspitaci casopise najmanje koristimo. Nama su vaspitaci vratili ne popunjene casopise. A moja plata tesko da mi omogucava da pored svih troskova sa dodatkom: kirija za stan 250e, put do posla 1200din ( iz Beograda putujem u unutrasnjost) dozvoljava da bacim 1800din za nesto sto ne vredi te pare. Plata vaspitaca u unutrasnjosti je bar 10000 manja nego u Beogradu. Tako da vaspitaci iz unutrasnjosti i te kako znaju da cene svoj i novac roditelja. A novina koju sam saznala je da sve izdavacke kuce ustvari daju rabat ustanovi od 20%, e sad onda sracunajte koliko ostaje ustanovi kad se odluci za casopis od 180din a ne onaj od 90. Pogledajte koliko decji casopisi kostaju na kiosku (u redovnoj prodaji), a mi po vrticima otkupljujemo casopise u predprodaji, dakle citavu godisnju proizvodnju unapred. Zar onda ne bi trebalo da je jos jeftinije? Na moju srecu ili nesrecu u medjuvremenu sam zavrsila i ekonomiju, pa mi je tok novca malo poznatiji.
  Izvinjavam se kolegama koje su se mozda osetile prozvanim, to mi nije bila namera, jer smatram da nema humanijeg, odgovornijeg posla od posla vaspitaca. Ja sam zahvalna i zadovoljna vaspitacima moje dece. MOJA DECA SU UZ VASPITACE 9 SATI SVAKI DAN, A SAMNOM 3 (spavanje se ne racuna). I koliko god da je placen posao vaspitaca, to nikada nije dovoljno, jer se ljubav koju vaspitaci pruzaju deci ne da platiti novcem.

 21. 16-10-2011
  12:51

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 15 Thumb down 1
  Autor:sneza

  Komentar:

  Molim vaspitace iz unutrasnjosti da se jave i daju neki komentar jer imaju platu do 37000din (i misle da imaju odlicnu platu, jer ipak zive u Srbiji ) i rade u vrticima gde boravak dece kosta 4000dim. Boravak u Beogradskim vrticima je 8600dim i cena se moze nesto malo smanjiti ali ti treba brdo papira i da si bas, bas sirotinja. Skandinavske zemlje imaju odlicne programe za rad sa decom i to nema veze sa novcem vec tamosnjim zakonima. MamaMia je mislila na posvecenost deci kada je davala svoj komentar. Povremeno odlazim za Norvesku pa o tome nesto znam. A ZA RODITELJE par reci jer ocigledno ne znaju kako se radi u vrticu, a i ne trebaju. Svak nek je strucnjak u svojoj struci. Na kraju cilj treba da je srecno, zadovoljno, zdravo dete.
  Cudi me izjava osobe koja se potpisala kao PEDAGOG. Pedagog treba da je tih, odmeren, umeren. A komentar na moj racun je bio sve samo ne to.
  Roditelj dovede dete u vrtic gde ga doceka nasmejan, ljubazan vaspitac i miran ode na posao. Tada pocinje rad vaspitaca.
  Pre dorucka deca se okupljaju i bave slobodnim aktivnostima (po zelji dece i uslova u vrticu): slusa se muzika,gledaju crtaci, crta, igra igrackama po kuticima,ili ” drema” u mekanom kutku ( kutak sa plisanim igrackama i jastucima) i obavezna jutarnja gimnastika. Sledi dorucak. Nakon dorucka slede usmerene aktivnosti (u skoli ih zovu CAS). Deca mladjeg uzrasta imaju 1 dok predskolci 2. Usmerene aktivnosti traju 15-45min, zavisi od vrste aktivnosti i uzrasta dece, jer mladja deca imaju kracu paznu. Usmerene aktivnosti su iz oblasti: razvoja govora (u skoli to zovu srpski), upoznavanja okoline (poznavanjae prirode i drustva), fizicko, likovno, matematika. Sve ove usmerene aktivnosti moraju biti rasporedjene u toku jedne radne nedelje i primerene uzrastu dece. Tako vaspitaci koji imaju mesovite grupe moraju da planiraju u 2 nivoa. Vaspitaci imaju radnu knjigu koja prati sav rad i desavanja u grupi, kao i podatke o deci i to je obaveza svakog vaspitaca. Radne knjige ili dnevnici su stampani i propisani do detalja od strane ministarstva. Ministarstvo daje preporuku znanja koje odredjeni uzrast treba da usvoji, predlog aktivnosti, a na vaspitacu je da sve to uoblici, iskreira. Vaspitac bira da li ce raditi po modelu A ili B (to za decu i roditelje nema nikakve razlike),u preaksi je to samo razlicito pisanje radne knjige. Vaspitac je duzan da u radnu knjigu unese planove za svaki naredni mesec. Planovi sadrze ciljeve i zadatke za taj mesec,kao i aktivnosti kojima ce se to ostvariti. Na kraju meseca vaspitac je duzan da pismeno u radnu knjigu prokomentarise protekli mesec. Aktivnosti se sprovode frontalno i individualno. Vremenski prostor za usmerene aktivnosti je od 9h-11h, uz prekid za vocnu uzinu,kod predskolaca (jer ne spavaju)moze i posle rucka. To su dakle samo 2 sata. Posle sledi spavanje, pa rucak i odlazak kuci. U vreme kada se deca osipaju (postepeno odlaze kuci), aktivnosti mogu biti samo slobodne ili ako vreme dozvoljava igra u dvoristu (boravak na svezem vazduhu). Program za usmerene aktivnosti je kontinuiran, nastavlja se na steceno znanje i prati promene u pripodi i okolini. U radu se koriste igracke, sveske ili sareni papir, razne vrste bojica, makaze, lepak, reciklazni materijal, brasno, voda, voce, povrce, video projektor, setnja kroz grad ili selo, posete raznim ustanovama… i sve ono cega se vaspitac doseti kako bi aktivnost bila sto zanimljivija deci ( jer ce tako privuci decju paznju, a deca dosta usvojiti znanja).Niko ne koristi niti preporucuje racunar vec se dete usmerava ka drugoj deci, ka okruzenju,a racunar to sprecava, da ne spominjem poguban uticaj na fizicki razvoj deteta. CASOPISI, ali ne i tzv”radni listovi” nemaju dovoljno prostora da budu svim uzrastima primereni i zanimljivi jer pokrivaju sve oblasti i sve uzraste. Tako prosle god moje dete sa 3god nije imalo sta da popunjava u casopisu koji su popunjavala i deca od 4 i 5god (grupa je mesovita). Vecina dece sa 3god ne zna da broji do 10 i ne treba, a u Zeki su se pojavljivali zadaci sa pisanjem brojeva, takodje i zadaci za pocetne elemente pisanja slova a to su zadaci koji se rade iskljucivo u pripremi za skolu ( uzrast od 6 god). Takodje se javljaju i zadaci za crtanje odredjenih pojmova, a crtez deteta sa 3god je na nivou glavonosca, te ne moze da zadovolji zadatku….Iskusni vaspitaci su daleko kreativniji od casopisa, narocito spornog Zeke te im on u radu ne treba i koriste ih samo u slobodnim aktivnostima, ponekad kao zavrsnica usmerenih, ili ih uopste ne koriste. Dete najbolje uci ono sto zivi, dodirne, opipa, proba, okusi. Stampani papir to ne moze pruziti. U unutrasnjosti se casopisi retko koriste ( jer se vodi racuna o finansijskim mogucnostima roditelja) koriste se radni listovi tacno projektovani za odredjeni uzrast i odredjenu oblast, a kostaju do 300din i pokrivaju celu skolsku god. Casopise toplo preporucujem za koriscenje kod kuce, kako bi se roditelji korisno druzili sa svojom decom.

  • 16-10-2011
   13:05

     |  reply
   Visoko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 1
   Autor:Danka

   Komentar:

   Svaka čast snezo. Svaka ti je na mestu. Nadam se da će se javiti još vaspitačica. Pozdrav.

  • 16-10-2011
   17:08

     |  reply
   Thumb up 4 Thumb down 2
   Autor:maja

   Komentar:

   Koliko sam upucena vi drzite casove engleskog u vrticu?Vi u grupi provedete 45 minuta ili manje,zatvorite vrata i produzite dalje do drugog vrtica ili druge sobe u vrticu.Vapitacica je ta koj ostane sa decom da proprati i dorucak i uzinu i usmerene i slobodne aktivnosti,kao i pripremu za spavanje i jos sta ste sve naveli.Koliko znam u nasim vrticima grupe imaju mnogo veci broj dece,nego sto je propisano,sto na zapadu nije slucaj.Mislim da bi nasim vaspitacima trebalo dati orden za sve sto odradjuju.Mozda se i vi slozite sa mnom,obzirom da su to vase koleginice.Ja zivim u unatrosnjosti,i u vrticu moje dete je dobijalo casopis,kao i sada u skoli.

 22. 16-10-2011
  15:05

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:sneza

  Komentar:

  hvala Danka

 23. 17-10-2011
  11:52

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 0
  Autor:sneza

  Komentar:

  Ja sam godinama radila kao vaspitac u grupi. Zavrsila sam visu skolu za vaspitaca, kao i vecina sadasnjih vaspitaca, 14 godina sam radila u grupi sa decom, 3 godine u nazad radim skolu engleskog jezika, jer je neko zakljucio da imam dovoljno znanja za tako nesto. Nisam znala da kako covek stice nova znanja, radi na sebi, da tako gubi na vrednosti. Kako onda da verujete u komentare pedagoga, koji dnevno provede 1 ili ni jedan sat sa decom u grupi, ali i dalje redovno radi svoj posao.A inace deca nisu papiri pa da ja samo odradim svoje i odem, ocigledno se vrlo kratko zadrzavate u vrticu. A inace u toku meseca kada nema skole engleskog jezika (jun, jul,avgust i pola januara) radim kao vaspitac u grupi i tada prodjem apsolutno sve uzraste, jer sam na ispomoci tamo gde treba.
  Kao sto jednom rekoh, svak nek je strucan u svom poslu i svoj posao nek radi valjano. Ja verovatno nista ne znam o Vasem poslu.

  Draga Majo, zasto se Vi osecate direktno povredjeni? Sta je Vas interes u ovoj raspravi, jer sve vise lici na to.
  Nego da Vi nama priznate za koji casopis radite? ;)

  • 17-10-2011
   21:23

     |  reply
   Thumb up 2 Thumb down 4
   Autor:maja

   Komentar:

   Slatko ste me nasmejali KOLEGINICE!!!Nisam ranije htela isticati da sam vaspitac,jer bi licilo da branim profesiju.A naravno da je i to tacno,jer ko ce koga,ako ne svog svoga!Uvek je tako bilo.Mada vi ste izuzetak.Sto se tice rada,valjanog sto bi vi rekli,sigurna sam da sam povecena,odgovorna,a u prilog tome idu radionice,priredbe,gradske manifestacije,skolica glume sa decom,koj se u toku godine odrade.Ne kazem samo za sebe vec i za moje koleginice koje uz svakodnevni posao,aktivnosti,dnevnik i mnogo veci broj dece u grupi nego sto se normativom propisuje,odradimo sve to.A casopis,sada ga nemam,jer ove godine vodim mladju grupu,ali na uzrasti starije i pripremne grupe i mi ga narucujemo,na veliku radost dece. Nisam rekla da gubite na vrednosti jer vodite engleski,ali to ne znaci ni da ste dobili na vrednosti .Samo mi se cini da ste vrlo brzo zaboravili sta znaci biti vaspitac u grupi,kao i gospodja iz Svajcarske koja je zaboravil kako je u Srbiji.U Srbiji u grupi je najmanje preko 30.dece,a u Svajcarskoj vise nego duplo manje. E sada znate zasto sam direktno povredjena i koji je moj interes u raspravi!

   • 18-10-2011
    10:38

      |  reply
    Thumb up 4 Thumb down 2
    Autor:Danka

    Komentar:

    Meni nije jasno šta je Vas Majo tačno povredilo?
    Mislim da u svakoj profesiji ima ljudi koji dobro i loše rade svoj posao. Koji su kreativni i koji nisu.A i mislim da svi odlično znamo kako kod nas sve funkcioniše i samo pokušavamo biti što realniji.
    A ne mogu da ne prokomentarišem i deo vašeg komentara “Nisam ranije htela isticati da sam vaspitac,jer bi licilo da branim profesiju.A naravno da je i to tacno,jer ko ce koga,ako ne svog svoga!Uvek je tako bilo.Mada vi ste izuzetak”

    1. pričali smo o časopisu
    2.u svakoj profesiji postoje oni koji dobro i koji lose rade svoj posao (ne bi branila nikada ovde druge)
    3.krijete da ste vaspitačica da ne bi ispalo da branite profesiju
    4.kažete da treba da brani svako svog – a sto onda krijete profesiju?
    5. i na kraju, ko je uopste napao vašu profesiju???

    A ako je gospodja iz Svajcarske uopšte bilo šta rekla što bi navelo nekoga da pomisli da je zaboravila kako se ovde živi, šta je onda sa Vama? Zašto mislite da je roditeljima normalno da im sledeće godine tražite da pored plaćanja vrtića plate bilo šta drugo???
    Da li se izdaje fiskalni račun za časopis? Vi ste preprodavci, zar ne? :)

    • 18-10-2011
     10:57

       |  reply
     Thumb up 4 Thumb down 3
     Autor:maja

     Komentar:

     Mi nismo preprodavci,a roditelj svakako dobija uplatnicu na koju uplacuje uznos za casopis,knjige i bilo sta drugo sta placa!Zbog casopisa i u Ministarstvo cemo stici,kako neko vec predlozi ovde…Ne znam da li ste svesni da vaspitaci vise vremena provedu sa vasom decom,nego vi,i da su sva sredstva koja koruste u radu opravdana pa i taj sporni casopis.A li kako rekoste ovde je rec o casopisu,ali i o vaspitacima,jer casopis nisu trazile medicinske sestre,frizeri…vec vaspitaci.I na kraju,ja sam uvek za casopis u starijim i pripremnim grupama i kao vaspitac i kao roditelj.Pozdrav…

  • 24-10-2011
   00:26

     |  reply
   Thumb up 2 Thumb down 4
   Autor:Pedagog

   Komentar:

   “3 godine u nazad radim skolu engleskog jezika, jer je NEKO ZAKLJUCIO da imam dovoljno znanja za tako nesto”
   Jadna nasa drzava i nasa deca… Da li ste svesni da ste ovim priznali da NISTE STRUCNI za posao koji obavljate i da vas je NEKO POSTAVIO na to mesto jer on MISLI da vi imate znanje… ko li vas je postavio? i koliko znanja imate?! pri tom mislim pre svega na umece poducavanja predskolaca engleskom (METODOLOGIJA), a ne samo na puko “znanje” engleskog. Da li nastavnik hemije moze da predaje fizicko?!

 24. 18-10-2011
  12:24

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 6 Thumb down 0
  Autor:Mija

  Komentar:

  Ja sve vreme citam ovo i pitam se ko koga napada i sta radi…Citajuci komentare vaspitacice Sneze nisam stekla utisak da je u bilo cemu pogresila!!..jednostavno postoje razlicite situacije, razlicite grupe dece i razlicite finansijske okolnosti..Ono sto ja smatram da je bitno vezano za casopis je da se roditelji skupe i odluce sta zele,a ne da bude vi uplatite jer je vecina uplatila ,a u stvari niko ne zna o cemu se radi…Moje dete ima 2 godine, ide u vrtic na Mirijevu i ja sam prezadovoljna vaspitacicama..Vrlo su kreativne, rade puno sa decom,a na roditeljskom su nam samo rekli da ,ako imamo kod kuce nekih stvari koje ib mogle da im posluze, da slobodno donesemo..naravno to nije obaveza i naravno tu spadaju upravo kartoni, dugmici i sl…Ja jesam za to da uradimo sve sto mozemo da se kreativnost nase dece razvija. I ja samo mogu da kazem svaka cast vaspitacima koji rade svoj posao kako treba!!! Tu nema rasprave. Jedino sto je situacija u zemlji takva da ima i roditelja koji jedva odvajaju i tu mesecnu ratu za vrtic,pa im je i 200 dinara dodatno mnogo..verujte da ih ima…Jedino resenje u ovoj situaciji i u nasoj zemlji je da roditelji ivaspitaci razgovaraju ,da se ukjlucimo svi u to da deci bude bolje…a deca i te kako znaju da budu kreativna i bez casopisa, i barbi kucica i kompjutera i sl…
  Daj Boze da svi mozemo da priustimo deci ono sto zelimo!!!
  Ne vidim gde vise ova rasprava vodi, jer je od casopisa i bubasvaba presla na to ko postuje ili ne postuje svoju profesiju i ko koga brani…

 25. 18-10-2011
  12:42

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 0
  Autor:Mija

  Komentar:

  Uostalom nekada su deca pisala po pesku (zemlji), brojala kamencice i slusala price u dedinom (maminom, tatinom ) krilu i bila , ja bar tako mislim, mnogo mastovitija od dece danasnjice…To je nekada bio “casopis”..Drustvo se razvija i ljudi nekako normalno prate trendove drustva i paralelno se “razvijaju”, ali ja to ne zelim za svoje dete…zelim da vidim sta je ono pravo iskonsko u njoj,a to mogu dok ne krene u skolu i dok ne pocne ,zbog drustva, da se interesuje za kompjutere, casopise i td…Ja sam isla u vrtic u jednom malom mestu i ne secam se nikakvih casopisa, ali se secam svih pozorisnih predstava, plesova, pesmica…i MNOGO sam srecna sto sam isla u takav vrtic..
  Sto se tice inostranstva..ja sam zivela u Kopenhagenu godinu dana i cuvala jednu malu devojcicu koja je tamo isla u vrtic…ni oni nisu kupovali nikakve casopise ,vec su imali papir i olovke,a veci deo dana su provodili u prirodi (kisa, sneg, sunce..)..bili su pravi mali istrazivaci i uzivali u tome..

 26. 18-10-2011
  15:15

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:maja

  Komentar:

  Mija,i sami ste rekli da u vaspitacice vaseg deteta kreativne i da lepo rade sa decom.Uvek ima naravno izuzetaka,ali niko od vaspitaca ne bi iskljucio iz rada dete koje nema casopis.Verujte mi…I ja se sa radoscu secam svog vrtica,pesama,pricica,predstava,izleta…ali i casopisa ,iz kojih je moja mama isecala zanimljivosti sacuvavsi ih do sada,kada ih i moje dete moze prelistati.To je za mene pravo malo blago.Ne moraju deca imati casopis,to uopste nije sporno,ali se oko toga podigla tolika graja da bi resenje pojedinci trazili u Ministarstvu,ne znam da li prosvete,ili mozda cak pravde…Smeno,vase je samo da kazete da li uzimate ili ne.niko vas ne primorava ni na sta…I jos neto,vaspitac nema nikakvu korist od toga,ako sumnjate da dobija neki procenat.

 27. 18-10-2011
  22:29

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 0
  Autor:gonzo

  Komentar:

  Poštovana i poštovani.

  Diskriminacija u svakom smislu je strašna pojava,nažalost ovakve vrste sve češća u nas! Očevidac sam navedene pojave u slučaju mog deteta samo sa drugačijom tematikom i povodom.Nažalost otimačina preko svih obrazovnih i vaspitnih institucuja uzima sve više maha.Radim u jednoj osnovnoj školi i svakidašnje se susrećem sa sličnim primerima raznih oblika diskriminacije.Što se tiče nadležnih institucija koje su zadužene za nadzor i procenu kvaliteta rada predškolskih,školskih ustanova,budite sigurni da iste funkcionišu samo po potrebi i u markentiške svrhe u smislu prikazivanja njihovog kvalitetnog rada našem nacionalnom auditorijumu. Da bi zlo bilo veće u lancu karike postaju sve čvršće,a lanac izgleda ovako: politika-ministarstva-ministri-licence-inspekcije-inpektori (nadzornici)-direktori-agencije-izdavačke kuće-časopisi-rekreativne nastave-izleti-exkurzije-fotografije-trke za srećnije detinjstvo-humanitarne akcije i još mnogo,mnogo toga. Dakle lepeza je veoma široka,maštovito osmišljena i oivičena provizijom za svakog i za sve!!! Malo sam preopširan zbog tužnih i pustih roditelja koji gledaju svoju decu i deca njih uz obostrano gutanje knedli. Neću spominjati najniže u ovoj hjerarhiji,verujte da još ima izuzetaka. Ako ste u neposrednoj sardnji sa takvim,odnosno vaša deca,možete slobodno da kažete da vas je sunce ogrejalo. Da bi se neko bavio ”vaspitno-obrazovnim” radom,mora da bude rođen kao takav. Tu ne pomažu ni pedagogije,ni razno razne metodike i čitave nauke nastale pod stonom lampom,tako se ne prave strčnjaci koji će vaspitavati i učiti decu. Deci trebaju razumevanje,toplina,osmeh,uvažavanje,nežnost i autoritativnost.

 28. 18-10-2011
  22:31

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 0
  Autor:sneza

  Komentar:

  Draga Majo pa ja i Vi imamo vrlo slicno misljenje, steta sto moje tekstove ne citate u celosti i sa paznjom. I ja sam casopise uvek uzimala u pripremnoj ili starijoj grupi, kao i Vi (uzrast od 5-6god). Sta je tu onda sporno. Ja se zalim na to sto su mom detetu u mladjoj grupi (3god) uvalili casopise i posle god dana prazne vratili, a jako je skup. Ove god ista prica ( sada ima 4god).A posao vaspitaca u svakom gradu ili selu ove nase drzave podrazumeva isto (priredbe, predstave, radionice….). Ovde se nije razvio razgovor zbog upotrebe casopisa, vec zbog uzimanja casopisa koji su jako skupi, a postoje i jeftiniji. Kad ste vec vaspitac, onda znate ko je prof Emil Kamenov, sigurno ste videli njegovu svesku za pocetne elemente pisanja slova, stampa je Dragon, a kosta oko 200 din. Niko ne govori da vaspitac treba da radi samo glasom i pokazuje na prste, niti roditelji odbijaju da ulazu u svoju decu. Ovde govorimo da pocinju da nas u drzavi Srbiji “sisaju” od pelenskih dana. Niko nije napadao vaspitace, ponajmanje ja. Vaspitaci su uvek na udaru, a najmanje odluka donose. I to sto se zale na bubasvabe, nisam htela ni da komentarisem. Niko nije dete upisao kod vaspitacice pa nema se zasto njoj ni zaliti, vec upravi gde su dete i upisali, a tamo ce se naci ko je kriv i odgovoran, postoji sluzba za to. A moj tekst o tome sta se sve radi u vrticu je bio namenjen roditeljima koji misle da se u vrticu samo igra i da ako nema casopisa njihovo dete nece nista pametno raditi (nauciti) u vrticu i da predskolske ustanove vrlo organizovano funkcionisu.
  Z|ao mi je Majo ako i posle ovih mojih reci ne razumete sta sam htela reci.
  Pozdrav :)

 29. 18-10-2011
  22:58

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 4 Thumb down 0
  Autor:sneza

  Komentar:

  A to da kolega kolegu treba da brani po svaku cenu, draga Majo, uzasno je pogresan stav. Tako se ne brani profesija. Svaka profesija treba da se cisti od kukolja, samo takva valja i mi smo onda ponosni na svoju profesiju. Slikovito, sigurno vam je zasmetalo kada lekar na operaciji coveku zaboravi smotuljak gaze u stomaku. Pacijent tuzi, zali se, ali tu je i kraj price. Kolege lekari iz nekih komisija, konzilijuma ili kako se vec zovu, kazu da kolega nije kriv (brane profesiju)

 30. 19-10-2011
  07:07

    |  reply
  Thumb up 4 Thumb down 1
  Autor:Nanu

  Komentar:

  Vidim da je ovde kroz šum jednog posetioca skreće sa teme.

  Da se vratimo na suštinu – kao roditelj koji plaća vrtić nemam potrebu da posebno plaćam časopis koji “preporučuje” Koordinator vrtića jer neko dobija rabat… Moj izbor je da dete npr vodim na engleski – koji je izmedju ostalog uveden u PU na Karaburmi i za uzrast pre predškolskog. Moj izbor je da detetu ne kupujem časopise – a ukoliko je to preporuka Ministarstva neka se uvede u svim vrtićima na nivou grada, i neka se osmisli sistem za decu koja su finansijski ugrožena.
  Zaboravljate – to što plaćamo boravak dece u PU ne znači da Uprava može da nas ucenjuje – “Vi odvajate za razne školice…” Da, želim da moje dete ide na engleski, da je engleski uveden u PU takodje bih plaćala. NE ŽELIM da budem ucenjivana da plaćam bilo koji časopis.
  Temu sam postavila na više foruma, a pisala i Ministarstvu… Dakle, ne rešavam samo “anonimno”. Savet roditelja NE POSTOJI. Na kraju roditeljskog sastanka su vaspitačice tražile da ostane troje roditelja da u ulozi saveta roditelja predstavlja grupu… to je “funkcija” koja nema smisla, jer se Savet roditelja i tako ne pita, niti ima realno pravo glasa.

  Mnogo je roditelja koji su na ovu temu odgovorili da je Malac bio uveden pa su ga deca posle pola godine vratila praznog – očigledno da to nije primereno uzrastu 4 – 5 godina.

 31. 20-10-2011
  06:11

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:sneza

  Komentar:

  Draga Nanu,
  Savet roditelja postoji i te kako. Verujte to radi. Upravni odbor ustanove cine 3 clana iz saveta roditelja, 3 radnika ustanove, 3 osobe iz politike koje postavi osnivac. Pitanje je samo iz kog sveta su ti roditelji, nismo svi jednako materijalno obezbedjeni. Imam puno prijatelja cije se plate pisu sa 4cifre u e, a moja sa jedva 3. Njihovo vidjenje cene je drugacije.

 32. 20-10-2011
  10:06

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:Nanu

  Komentar:

  Hvala Snežo :) u pravi si i znam da postoji samo govorim o tome koliko su ti Saveti roditelja realno uključeni u rad vrtića.
  I kako kažeš – ko ih čini, onima koji imaju visoke plate je lako da odvoje 1600 rsd za nešto, i nemaju ni informaciju koliko se to realno koristi ili ne.
  Mislila sam konkretno na našu vrtićku grupu – bilo je jedva 15-ak roditelja (manje od polovine dece), većina roditelja radi do 17 i na roditeljski ni ne stiže, babe i dede uzimaju decu iz vrtića, a roditelji na žalost nisu u mogućnosti da se dodatno obavezuju (učestvujući u Savetu roditelja). Moja rodjaka je u Savetu roditelja u vrtiću u koji je upisan njen sin, i nikada se nije dogodilo da se taj Savet roditelja pita za nešto. Vaspitačice samo “serviraju” obavezu plaćanja kupovine tv-a, klima uredjaja, prikupljanja sredstava za krečenje (sve su ovo neophodnosti, nemam ništo protiv)… Hoću da kažem da nikada nisu razmatrali sa Savetom roditelja ŠTA bi od aktivnosti roditelje dece iz TE grupe npr želeli da se uvede, da se češće praktikuje, da li kreativne radionice, pozorišne radionice, engleski, neki sportić… Sve nabrojene aktivnosti već POSTOJE u okviru PU na različitim opštinama. Roditelje zanima kakva su deca tokom boravka, a o tome na roditeljskom bude najmanje reči. Svaki put se ponavlja opšteprihvaćena afirmativna rečenica “Vi ste dobri roditelji, sva su nam deca zaista dobra…”, i toliko o deci. Roditelji uglavnom dolaze da bi čuli nešto o deci, o interesovanjima, možda i problemima (svaka grupa ima neko poneko problematično dete), a ne o potrebama vrtića (tv, krečenje, video, klima, popravka stolarije, zamena dotrajalog nameštaja).
  Zar ne bi trebalo taj Savet roditelja da učestvuje u izboru aktivnosti kojima će se njegovo dete baviti? Onda ne treba da čudi što neki plaćaju engleski posle vrtića – PU se uopšte ne angažuju da nas roditelje uključe u odabir aktivnost kojima se naša deca bave tokom boravka.

 33. 20-10-2011
  12:21

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 3
  Autor:Sofija

  Komentar:

  Malac radoznalac je sjajan casopis, prilagodjen je klincima od 4. godine pa nadalje, a 1600 dinara godisnje je manje od 5 dinara dnevno, pa toliko valjda svako moze da priusti svom detetu!!! Ukoliko roditelj ne zeli da pretplati dete, onda ga on sam diskriminise u odnosu na ostalu decu, a to ne cini vaspitac.

 34. 20-10-2011
  13:27

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:Nanu

  Komentar:

  Ako tako razmišljaš onda i svaki roditelj koji svoje dete ne upiše na neku dodatnu aktivnosti diskriminiše svoje dete u odnosu na drugu decu koja su upisana. To je slobodan izbor roditelja. U zavisnosti od afiniteta deteta i roditelja, organizacione, materijalne i porodične situacije…

  Da ponovim o čemu je reč.
  PU je po ZAKONU O PREDŠKOLSKOM VASPITANJU I OBRAZOVANJU u obavezi da SVU decu tokom časova redovnog boravka tretira jednako, i da vaspitač svima posveti jednako pažnje, bez diskriminacije po osnovu materijalnog stanja, kao i da obezbedi svoj deci aktivno učešće u propisanim i planiranim aktivnostima.
  Što je u ovom slučaju nekorektno postupanje – ili kršenje propisanog zakona.

  Koliko to košta “dnevno” ili “na sat” nije važno. Važno je da PO ZAKONU tokom redovnog boravka ne bi smeli obradjivati materijal sa jednim delom grupe dece koja boravi, dok zapostavlja drugi deo grupe (makar to bilo i petoro dece).
  Pored toga važno je i da svaki roditelj ima slobodu da proceni šta od tih dodatnih aktivnosti želi, a ne da mu se od strane PU nameće pretplata na neki časopis. Možda ja za svoje dete želim Politikin ili Mikijev zabavnik, a ne vaš Malac.

  Koliko je kvalitetan i koliko na njemu zaista rade vaspitači i deca govori činjenica da je 90% roditelja koji su imali iskustvo sa ovim časopisom, kao reakciju na ovu temu komentarisalo da je vraćen netaknut na kraju godine, i da su u narednom periodu kao grupa ODUSTALI od pretplate.

  • 25-10-2011
   08:12

     |  reply
   Thumb up 2 Thumb down 4
   Autor:Pedagog

   Komentar:

   SVU decu tokom časova redovnog boravka tretira jednako, i da vaspitač svima posveti jednako pažnje”.
   Ne samo da je nemoguce, vec je i protiv principa savremenog vaspitanja i obrazovanja! Nema niceg goreg od one stare: “Svi ste vi meni isti…” DECA NISU i ne treba da budu ISTA, prema tome, NE MOGU i NE SMEJU da imaju ISTI TRETMAN. Deca trebaju da dobiju “paznje” odnosno podsticaja i podrske prema sopstvenoj meri. To znaci, da deca sa smetnjama u razvoju i drugim razvojnim problemima (isto tako i darovita deca) moraju dobiti vise paznje od ostalih.
   “tokom redovnog boravka ne bi smeli obradjivati materijal sa jednim delom grupe”
   Upravo suprotno. Rad po modelu A programa vrtica (koji je sve vise zastupljen i pozeljan), podrazumeva da se deca prema svojim interesovanjima opredele za grupe i materijal za koji pokazuju zanimanje. To znaci da ce se neka deca “baviti nekim materijalima”, a druga izraziti na neki sasvim drugi, sebi svojstven nacin… To se zove postovanje interesovanja dece i individualizacija v-o rada… Da je sve u nasoj drzavi i obrazovnom sistemu kako treba, ovo bi bio standard i ne bi ni smelo drugacije da se radi…

   • 25-10-2011
    13:32

      |  reply
    Thumb up 3 Thumb down 1
    Autor:Nanu

    Komentar:

    Vaš odgovor je za ovu temu informacija više, i zahvaljujem na tome.
    Medjutim – deca se u vašem slučaju opredeljuju za aktivnosti u zavisno od njihovih afiniteta i želja, i to je ok, ali treba da im je svima DOSTUPAN materijal.

    Neka Ministarstvo uvede u sve PU u Beogradu Malac, ili Zvrk ili bilo šta što procene da je ok, i neka SVA deca imaju mogućnost da se opredele da rade i od 3. godine po tome, AKO je u Planu i programu.
    Ne uz ucenu roditelja (“jer drugi plaćaju…”), ne uz dodatno plaćanje.

 35. 20-10-2011
  15:59

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:emilija kiceva

  Komentar:

  sjajno

 36. 23-10-2011
  09:15

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 1
  Autor:sneza

  Komentar:

  Nanu, upravo tako. Od reci do reci si upravu.

 37. 25-10-2011
  08:36

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 3
  Autor:Angie

  Komentar:

  Opet ja i opet molim bez ljutnje…. :) Nanu, cini mi se da ste bespotrebno digli hajku, a sve sto treba da uradite je da sami uzmete casopis Malac, prelistate ga sa svojim detetom i zajedno donesete odluku da li cete ga uzeti ili ne. Nema to veze ni sa Ministarstvom, Upravom vrtica, niti Savetom roditelja. ODLUKA JE SAMO VASA i treba da postujete ZELJU SVOG DETETA. Vi biste, s jedne strane da terate inat vaspitacima, a sa druge, ne biste da vase dete nema casopis, a druga imaju. Vi ne umete da se snadjete u situaciji i svojim ponasanjem izazivate tenziju, a nazalost vase dete je to koje trpi, jer deca sve upijaju i osecaju…

 38. 25-10-2011
  13:23

    |  reply
  Thumb up 4 Thumb down 3
  Autor:Nanu

  Komentar:

  U slobodno vreme – dakle, NE ZA VREME BORAVKA U PU USTANOVI, moja deca i ja sednemo i donesemo odluku šta ćemo i kada raditi.
  ZA VREME boravka u PU postoji nešto što se zove PROGRAM I PLAN RADA, što je po Zakonu… mogu da ponavljam ali se nadam da ste čitali moje gornje postove.

  Poznavanje prava i obaveza nije “teranje inata”. Morate napraviti tu razliku.

  Moje dete će dobiti sve što i druga deca, ali PU mora da postupa po Zakonu. Za vreme boravka dece u PU deca se ne smeju odvajati (na one koji imaju i koji nemaju za nešto što se jedini svojevoljno “setila” da uvede u rad, a nije po planu i programu).
  Sve što je deci potrebno za rad – bojice, krep papire, mašne, papire za crtanje, čaše i sl. roditelji će DONETI. To nije problem.

 39. 25-10-2011
  14:51

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 2
  Autor:Mija

  Komentar:

  A kako bi bilo da se prebacite na drugu temu?? Ovo ide u nedogled,a u sustini vrti se oko istog!

 40. 7-11-2011
  19:21

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 1
  Autor:BLA

  Komentar:

  Moja ćerka je sada prvi razred srednje škole, a sin u januaru puni 4 i ide u vrtić. Kad je moja ćerka išla u vrtić nije bilo nikakvih časopisa do predškolskog uzrasta, a onda smo se pratplatili na Malac radoznalac i to su zaista koristili u zabavištu. Sinu smo za ovu godinu kupili neku knjigu (500 din. u dve rate), a koliko sam shvatila u toj knjižici su zadaci tipa “pronađi razlike” ili docrtaj šta nedostaje (ako sam dobro razumela sina na stranici su bili nacrtani glava i telo, a oni su dodali oči, nos, usta, ruke, noge i dr., a došao je kući sa pričom kako naša glava nije okrugla nego kao jaje ;-) ). Mislim da 500 din. na godišnjem nivou nije puno, ali verujem da ima roditelja kojima sigurno jeste… Da dodam još da sam IZUZETNO ZADOVOLjNA njegovim vaspitačicama, koje svoj posao obavljaju besprekorno i savesno.

  Moja sestra ima blizance koji su sada u zabavištu i morali su da kupe 4 (i slovima ČETIRI) knjige u kojima će deca da rade u narednih godinu dana, a onda na sve to su dobili predlog da se pretplate i na Malac radoznalac u iznosu od 1.600 din. na godišnjem nivou, u dve rate (za moju sestru je to odmah puta dva)!!! E to mi je već preterano – pored 4 knjige još i časopis koji toliko košta… Kao da su već krenuli u školu!

  Slažem se sa MamaMiom, Snežom, Dankom… Mislim da se deca najbolje razvijaju kad im date neke svakodnevne stvari da ni od čega naprve nešto, da izmišljaju, puste mašti na volju, razvijaju kreativnost na sebi svojstven način…

  Ono što ne mogu da shvatim je izjava vaspitačice “da će u tom slučaju ta deca biti izdvojena i biće im ponuđeno da se bave nečim drugim” – malo je reći da sam zgranuta ovakvim pristupom…

 41. 7-11-2011
  23:05

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 2
  Autor:mama

  Komentar:

  Samo da kazem da kod nas u Srbiji svaka uciteljica ima svog izdavaca knjiga sa kojim saradjuje ,tako da se desi da 3 prva razreda u mom mestu u istoj skoli nemaju iste knjige ….I svaki dan treba nesto da se doplati i kupi ..Predmeti imaju po 3 knige i svesku pa sad izracunajte kad dete ima 4 predmeta * 4 knjige koliko mu je teska torba …Ja sam mama blizanaca i uvek mi je bilo tesko da platim vrti i da poplacam sve aktivnosti u vrticu (a bilo ih je!!!) Da napomenem da su se za proslu godinu dok su moji klinci isli u predskolsko za 5 meseci promenile 4 vaspitacice …Strasno ….i jos kad sam cula kad piju kafu kad pricaju “ja samo otvorim prozor i sutra ih je vec 3-4 manje u grupi”..Ja ne kazem da grupe nisu preobimne ali pobogu..Kod nas se konkretno pojavio problem decijeg zimovanja !!!! Mislim nebuloza !! da platim 37000 za 5 dana na Zlatiboru i da posaljem 2 dece od 5 godina samih sa vaspitacicama a pritom za taj isti iznos smo nas 4 otisli u Grcku prosle godine i to 10 dana !!!! Mislim da neiko ama bas niko u ovoj nasoj kvazi drzavi ne posluje i ne radi po zakonu pa ni vrtici i predskolske ustanove …nebuloza je da imate platu od 27000 a placate vrtic 10000 ili 8000 pa sta rade tamo s tom decom ?????? Hrane ih sa pticijim mlekom za te pare i jos traze pare za casopis ???? SRAMOTA

 42. 15-1-2012
  19:22

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 5
  Autor:Vera

  Komentar:

  Draga moja, ja imam troje dece koji idu u vrtic, svi su razlicite grupe, jaslice, srednja, i pripremna grupa i svega sam se nagledala i naslusala i posle par godina sam se ispraksirala. Moj savet ti je, samo ostro i ne padajte na te fazone sva deca mogu ili imaju, a moje nema pa ce biti izolovano. Ja kazem, pa NEKA BUDE TAKO. Sva deca gledaju predstavu u vrticu, moje ne gleda, jer ja svoje dete vodim u pozoriste za decu skoro svake subote. Sva deca idu na jednodnevnu ekskurziju na obliznji salas, koja pri tom kosta 1700 din, moje dete ne ide. ja ga odvedem na sajam konjarstva gde besplatno jase ponije i konje. Sva deca su pretplacena na casopis KRCKO, moje dete nije, kupujem mu svakog meseca kreativne razmisljanke i tu vezbamo. Nisu u pitanju pare, u pitanju je princip, ono sto ja smatram da je dobro za moje dete, tako cu i uraditi. To sto ide u vrtic, ne znaci da mora da bude deo masinerije koju cine vaspitaci i njihovi privatni dilovi sa ovim ili onim. Na kraju krajeva, deca moraju da nauce, pa cak i tako mala deca da ono sto imaju svi, nemozes da imas i ti. Ti si dete moje poseban na svoj nacin, a pri tom ne mozes da zivis u bajci, mama i tata tesko zaradjuju novac, a za tebe je najbitnije da se naucis da budes dobar i da pomazes drugima. Tim stvarima ga necu nauciti ako bude imao patiku kao ovaj, ili telefon kao onaj. Pozdrav za sve mame!

 43. 23-1-2012
  11:53

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:mady

  Komentar:

  Kod nas u grupi savet roditelja čine dve mame koje su “očajne domaćice”. Ne rade, tj nisu zaposlene, a muževi imaju neke vrtoglave plate tako da uopšte nema sluha ni razumevanja za decu koja nisu finansijski na “tom nivou”. Treći u roditeljskom savetu je kako njih dve kažu – “manjina”.

 44. 18-2-2012
  17:51

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 8 Thumb down 0
  Autor:Sanja

  Komentar:

  Ja sam vaspitac iz unutrasnjosti. Kod nas vaspitaci ne biraju da li ce raditi po programu A ili B. Ne postoje materijalni uslovi za sprovodjenje plana A, pa se iskljucivo radi po B programu.
  Novac od rabata ostaje Predskolskoj ustanovi, a na nama je da odlucimo hocemo li da udruzimo novac za kupovinu nekog televizora, DVD-a za sobe, ili igracaka za grupu. To je stvar internog dogovora o kojem obavestavamo upravu.
  Cena vrtica kod nas iznosi oko 2500 dinara. Kazem 2500, jer mnogi na racun samohranog roditelja, i drugih stvari placaju mnogo manje. ne slazem se ni sa tim, jer vrtic grca u dugovima, i treba da moli kako bi se resio neki njen problem – prokisnjavanje krova, lose grejanje, dotrajala stolarija i sl.
  Sto se tice posvecenosti svakom detetu, roditelji su nerealni. Trudimo se koliko mozemo, ali zaboravljate da u grupi od po 30-oro dece, ima i one sa izostankom osnovnog kucnog vaspitanja, a koji zahtevaju dodatne napore kako ne bi remetili disciplinu, povlacili drugu decu za sobom, i onemogucavali rad. Pored njih, tu su i deca sa posebnim potrebama. I sta na kraju biva? Biva to, da najvise ispastaju deca koja su dobra i ne prave probleme. Jer dok se okrenete za ovim, potrcite za onim, obuzdate one koji prave nered, posvetite se deci sa posebnim potrebama, njima jedva da imate vremena i da se posvetite. Jer, inkluzija je dobro zamisljena sa manjim brojem dece, i trecim strucnim licem, koje ce pratiti dete sa posebnim potrebama. A ne kao kod nas – u grupi i vise od 30, dvoje sa Daunovim sindromom, a nigde strucnog lica, sem tokom retkih poseta. Jer, ni oni ne mogu sve da postignu, obzirom da ih ima par na sve vrtice u opstini.

 45. 18-2-2012
  17:58

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Sanja

  Komentar:

  Mi nemamo casopise. Imamo radne listove, o kojima takodje ne odlucuju vaspitaci, vec po nalogu uprave vrtica. Roditelji budu obavesteni o ceni. Listovi se plate na pocetku, za celu godinu. Desavalo se, vrlo retko da neki roditelj ne zeli listove, ne zbog para, vec zbog nekih svojih ubedjenja- da to detetu ne treba i sl. U tom slucaju, vaspitaci zaposle dete necim drugim dok ostala deca rade u radnim listovima, ili mu zadaju slicne zadatke da radi u svesci. Jer svakom radu u radnim listovima, prethodi obrada neke teme, koriscenjem raznovrsnih knjiga iz vrticke bibliotke, i konkretnim sredstvima. U tim aktivnostima ucestvuju sva deca, pa i ona koja ne koriste listove.

 46. 18-2-2012
  18:06

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 0
  Autor:Sanja

  Komentar:

  Sto se materijala tice, mnogo puta smo vadili novac iz svog dzepa za ono sto nam treba. Ili nam roditelji izadju u susret. Jer, desava se da nam Uprava nesto nalozi, a da kaze – sredstava nema, nema para, a vi to morate. Dolazi lokalna televizija da to snima, ili gosti vaspitaci iz drugih gradova. I sve je to ogledalo vaspitaca. A niko ih ne pita imaju li, i odakle. A zasto? Zato sto je cena vrtica 2500 i manje. E onda, roditelji mogu da se isprse ponekad za nesto od materijala, pa i te radne listove na pocetku godine.
  A sto se bubasvaba tice, ima ih i kod nas. Za izvoz. Stalno se sprovode mere – vaspitaci skupljaju igracke u dzakove, sklanjaju, da bi se prskalo preko vikenda. Za sada se broj smanjio, ali nije da ih opet nece biti. I sta? Neko ce kao da reaguje? Moze da reaguje koliko mu je volja, ali nece, jer su to stari objekti, a neki i nisu. Ali ako se uzme u obzir, da i mnogi ljudi u obliznjem naselju, u svojim privatnim stanovima ne mogu istrebiti te napasti, o cemu da pricamo.

 47. 18-2-2012
  18:16

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Sanja

  Komentar:

  Ali ustanova nam obezbedjuje dosta raznovrsne literature. Imamo dosta slikovnica koje cuvamo od ranijih generacija. Kada dete krene u vrtic, na spisku za pribor stoji i po jedna slikovnica. Vise ih ne trazimo. I tako se iz generacije u generaciju nakupe slikovnice, koje deca koriste.
  Takodje, od roditelja trazimo stare igracke, pegle, telefone, flasice za frizerski… Ma skupljamo sve, snalazimo se. …

 48. 18-2-2012
  18:20

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Sanja

  Komentar:

  Radni listovi se koriste od 5. godine. Za mladje generacije nemamo tako nesto. Jer, 6 godina je vec period pripremnog Predskolskog programa, i bili bi glupo da bili koji roditelj za svoje dete ne uzme radne listove.

 49. 22-2-2012
  09:54

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:jelisaveta

  Komentar:

  Da bilo bi jednako glupo kao što je kada se roditeljima 4.godišnjaka uvode neki časopisi na kojima Ustanova zaradjuje rabat. Obaveza Uprave PU bi izmedju ostalog trebala biti upravo ta borba sa gamadima i bubašvabama koje vi tako olako prihvatate, kao i obaveza da obezbedi materijale – zašto umesto tog rabata koji stavljaju u sopstveni džep ne traže kompenzaciju u vidu MATERIJALA, umesto što vaspitači i to plaćaju iz sopstvenog džepa? I ne moramo svi prihvatiti to što je PU donela odluku da se bavi distribucijom nekih slikovnica i na osnovu toga neko u Upravi dobija rabat. Zašto da se PU bavi rabatom na razne listove i slikovnice? To NIJE njihov posao.

  Tih listova za decu mladju od 5 godina možda kod vas nema ali u Beogradu ima, to je pomodarstvo u kom se prećutno roditelji pripremaju (čitaj – treniraju) za period kada dete krene u školu, pa mu se traže po 2-3 udžbenika iz jednog predmeta jer zaboga predavač je izdao “svoj udžbenik” i ne priznaje drugi koji je po nastavnom programu i ne pristaje da radi isključivo po njemu već hoće da deci proda i svoj… Novac… novac… Tužno i sramotno.

 50. 22-2-2012
  18:45

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Sanja

  Komentar:

  Uprava se i bori sa gamadima. Obavesteni smo da i ovog petka trebamo pokupiti, i skloniti igracke, jer ce se za vikend prskati objekti.
  Uprava je odlucila da se bavi rabatom, kako bi na taj nacin obezbedila sredstva potrebna vrticima, Na vaspitacima je da odluce sta zele za taj rabat – televizore, dvd-ije, muzicke linije, igracke, materijal. Ali, obzirom da nam manjka svega, prioritet su nam tv-i, muzicke linije, igracke, pa ce narednih godina i taj materijal doci na red. Jer nekad od rabata jedne grupe, nema dovoljno ni za jedan TV za tu grupu.
  A cak i da se narucim materijal, imamo dodatno UGLEDNE AKTIVNOSTI, koje prati televizija, i sl. kada su nam potrebni materijali koje ne mozemo predvideti unapred. Ranije smo sacuvali racun, pa nam je Uprava povratila novac, a sada nam kaze – Morate, nema sredstava, radite sta znate…

 51. 22-2-2012
  18:47

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Sanja

  Komentar:

  Isti sistem je i na fakultetima, sto se tice udzbenika. Izmisljaju se razni praktikumi, i sta sve ne, koji se moraju kupiti, kao jedan od uslova za prolazak na ispitu.

 52. 22-2-2012
  18:59

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Sanja

  Komentar:

  Jedan od objekata u nasem gradu je bio opkoljen visokom travom. Nije mnogo vredelo to sto se trava u dvoristu vrtica redovno sisala, kada su trava i korov oko dvorista bili i do dva metra. Mnogo puta su vidjane zmije raznih velicina, duzina, boja… Sarolike vrste, otrovnice. Desavalo se da pomocne radnice nadju mladunce u travi, kada se digne uzbuna, i svi kolektivno napustimo dvoriste, i zatvorimo se u sobe, pa ne izlazimo danima. Ne malo puta je Uprava zvala ljude da prskaju. Ali sve to nije vredelo. Trebalo je neko da se pozabavi i velikom povrsinom oko vrtica. Ali zaboga, ljudi iz tog naselja ne glasaju mnogo za aktuelnu vlast, pa zmije mogu i da im pojedu decu. Par puta su i velike prosetale dvoristom, ljudi ih vide. Jednog roditelja sam terala da uhvati jednu, koja je imala preko metar duzine… Napokon je osisana trava, jer su se obavljali radovi na tom mestu. Ali radnici kazu, da su one otporne na visoke frekvencije nekih masina, koje su neizdrzive. I tako… Bubasvabe? Hmmm. Od goreg ima gore.

 53. 23-2-2012
  08:49

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 1
  Autor:jelisaveta

  Komentar:

  Ima Sanja gore, ima.
  Da dodam i da u dvorištu našeg vrtića noću spavaju a danju borave 4 poveća ulicna psa, pa čistačice ne stižu dovoljno često da uklone g**na sa stepenista na samom ulazu u vrtić. Lepa slika.
  Ali prijatno je videti kako vi zaposleni u vrtićima to mirno prihvatate – zmije i bubašvabe. To treba i mi roditelji da prihvatimo? Dobro, živi se sa tim – to nije sporno, svi smo mi išli na selo, vidjali i zmije i kokoške, sve je to živi svet. Nego pitanje je da li TO treba da bude prioritetni zadatak Uprave, i da li je normalno da su im potrebna 3 meseca da ošišaju travu oko jednog vrtića? Ili je možda važnije da se greju u svojim toplim kancelarijama i smišljaju za šta ovog puta da traže od roditelja i dopune svoje ionako neopravdano previsoke plate.
  p.s. u vrtićima u Bgd-u od roditelja se uzima i za čuvara, i za tv, i za dvd, i za krečenje prostorija, a od rabata nema ništa – to ostaje Upravi, u tome je problem. Ocu jednog dečaka iz grupe je vaspitačica ponudila da okreči za vikend prostorije pošto je pitao zašto roditelji plaćaju majstora za krečenje.

  • 7-7-2012
   14:35

     |  reply
   Thumb up 3 Thumb down 1
   Autor:mama sa 3 cifre

   Komentar:

   Zaboravljate kolika je realna cena boravka vaseg deteta u vrticu.Vi placate samo deo a veci deo placa drzava.Pa mozda treba malo da se preispitate.Realna cena je ona koju naplacuju privatni vrtici jer njih drzava ne dotira.Sta da kazu roditelji dece koja idu u privatne vrtice ne zato sto “imaju para” nego nisu primljeni u drzavne vrtice.Naravno da je bolje u privatnim.Manje dece, veca paznja svakom detetu, prilagodjeno radno vreme,mnogo vise dodatnih aktivnosti na koje bi ste sami vodili decu posle posla i dodatno placali.Moje dete nije primljeno u drzvni vrtic i bila sam primorana da ga dam u privatni.Imala sam predrasude da je skupo ,da nije bog zna sta, ko zna ko tu radi itd. Sada mi ne pada na pamet da ga ispisem jer vidim koliko se tamo radi , moje dete svaki dan place kad treba da krene kuci hteo bi jos da ostane.Ni jedan rodjendan drugara ne propusta jer se u tom vrticu rade razne radionice a svaki uradjeni program se dokumentuje decijim iskazima , crtezima, slikama.Imaju 4 dodatne aktivnosti koje ulaze u cenu 4 obroka, u grupi je uzrast od 4 -5 godina 12 dece.svaki dan vidim napredak, nesto novo nauceno.Na zidovima vrtica su prelepe decije slike , sveska sa decijim iskazima na odredjenu temu pa se cesto iznenadim odgovorom svog deteta.Moje dete tamo boravi 9 sati i ja sam mirna jer je dobilo sve sto treba :i kvalitetan obrok i voce i boravak napolju, i strucan rad i ljubazne vaspitacice.A najveca potvrda mi je kad se probudi subotom i pita :zasto danas ne radi vrtic ?Nisam od onih koji imaju platu sa 4 cifre ali se rado odricem gluposti da bih svom detetu priustila ovo sto ima u ovom novobeogradskom vrticu.

 54. 7-3-2012
  16:40

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 5
  Autor:mm

  Komentar:

  Ma vi ste sve kvocke ostavite ljude da rade svoj posao jer da nisu adekvatne ne bi bile tu gde jesu.Vasa su deca na sigurnom kada nisu sa vama zato i jesu u vrticu ili nadite za vase dete bolje resenje kad ste toliko brizne.A kakve ste vi na poslu mozda ste 100 puta gore.Hvala im sto postoje jer ja bez razmisljanja idem na posao kad znam da mi dete zbrinuto dok ja ne dodem.Za vas je Hag pa toliko od mene……..

 55. 15-3-2012
  12:45

    |  reply
  Thumb up 4 Thumb down 3
  Autor:Ana

  Komentar:

  :) majke su kvocke, i treba da idu u Hag. ovako se odavno nisam nasmejala..ovakav nivo komunikacije sam sretala i u vrticu gde moja deca idu, i jako je tuzno kada vam neko takav vaspitava dete.
  Postovanoj majci koja je pisala o svom problemu bih predlozila da se obrati Sekretarijatu za zastitu dece, raspita se o svojim pravima na ovu temu i eventualno da li postoje neke mere da se obustavi nametanje dazbina na koje vrtic nema pravo.

 56. 17-3-2012
  20:31

    |  reply
  Thumb up 5 Thumb down 2
  Autor:Milana

  Komentar:

  Drage mame, prosto sam morala da ostavim komentar posle procitanih tekstova. Ne slazem se da kada vaspitacica ne bi bila adekvatna ne bi bila tu gde jeste. Verujte mi ima svakakvih ljudi. Prvo bih htela da kazem da sam i ja vaspitacica i vidim kako sve izgleda sa unutrasnje strane. Znam kakvi su sistemi vaspitanja u nasim ustanovama, a kakvi van Srbije (trenutno radim u engleskoj skoli). Kao prvo roditelji se mnogo vise interesuju o obrazovanju i vaspitanju svoje dece. Ovaj komentar “ja bez razmisljanja idem na posao kad znam da mi dete zbrinuto dok ja ne dodem” je najsmesniji. Dete nije zbrinuto, vec je gurnuto samo da nije kod kuce. Imala bih dosta toga da kazem, ali mislim da nema smisla posto je jako malo roditelja izvuci neku pouku iz toga. Htela bih da porucim majci koja je pisala o svom problemu. Moj predlog je da se bori do kraja, najverovatnije nece nista dobiti jer je jasno u kakvoj drzavi zivimo, ali ne treba ni sedeti i cekati da resenje padne sa neba. Zelim joj puno strpljenja, posto ce takvih situacija biti jos milion, ova je tek jedna u nizu. Najbolje resenje je vaspitati svoje dete kod kuce, sada ima dosta literature koja moze pomoci. Ja, kao vaspitacica, sada niposto ne bih ostavila svoje dete kod takvih “pedagoga”.

 57. 3-4-2012
  07:22

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 3
  Autor:slavica

  Komentar:

  Potpuno identicnu situaciju imam,sa svojim predskolcem.Nisam prihvatila casopis za dete koje ne zna da cita!!!I odbijam da me pljackaju,uzimajuci mi procenat od pretplate.Naravno da nemaju pravo da casopis koriste u radu,jer to nije udzbenik i naravno da je odluka iskljucivo na upravi vrtica..U tom smislu istrajte u svojoj racionalnosti i ne podlezite grupi.Ljudi vole da su u coporu!

 58. 30-6-2012
  22:44

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 4
  Autor:jasna

  Komentar:

  ne vidim ucemu je toliki problem oko casopisa ! on je ponudjen-pa ko voli neka izvoli ! ako je vaspitac rekao da ce dete izdvojiti koje nema casopis,onda je problem u vaspitacu a ne u casopisu,jer je to nedopustivo,rad u casopisu,kao i u radnim listovima se odvija u manjim grupama,a detetu koje nema casopis moze se pouditi nesto slicno,tipa bojanke,lavirinta,spajalice,tako da to dete nece ni u kom slucaju biti diskrimisano .isto tako postoji varijanta da se casops nosi kuci gde ce dete uz pomoc roditelja sticati nova znanja ! to sto neko nije u mogucnosti ili nece da kupi casopis nije razlog da se on uskrati onima koji zele ! uvek treba misliti prvo na dete i njegove potrebe pa doneti odluku,jer sta vredi uzeti casopis detetu koje ne zeli u njemu da radi,ili sa druge strane da,zbog toga sto mislimo da nas neko pljacka i iz nekih svojih razloga uskratimo detetu nesto sto bi mu bilo zadovoljstvo. ako gledamo na mesecnom nivou to je vrednost jedne cokolade ili (znam da ce me sada mrzeti pusaci ) jedne kutije cigareta !

 59. 7-7-2012
  14:50

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 6 Thumb down 2
  Autor:mama sa 3 cifre

  Komentar:

  A sto se tice casopisa “Malac ” mogu reci da je bolji od svih do sada ponudjenih na trzistu jer ga radi tim iskusnih vaspitaca koji tacno znaju da postave prave zadatke, sveobuhvatan je, doprinosi razvoju motorike.uz svaki broj postoji na kraju kviz koji deca resavaju i tako utvrde sve ono sto su procitali sa vaspitacima i uvek ima dodatak za prektican rad. A moze se placati i u dve rate i kosta koliko i jedan Pokemon.

 60. 29-9-2012
  10:24

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 8 Thumb down 4
  Autor:Maksima

  Komentar:

  S postovanjem svima,
  moram Vam reci da za bubasvabe u vrticu nisu krivi vaspitaci jer apsolutno nemaju prava niti mogu bilo sta da ucine po tom pitanju. Svi su svesni toga i da mogu, radili bi na cistijem mestu. Mislite da je njima prijatno da nose bube kuci i da ih skidaju sa decije garderobe!? Vaspitaci samo rade svoj posao a jedini su na kojima roditelji mogu da izbace sav svoj bes i nezadovoljstvo, tako da i to, draga Mama, potpada pod zlostavljanje.
  Sto se tice casopisa, on pristize kao preporuka, a ne kao obaveza. Vaspitaci kao strucna lica u oblasti ranog razvoja dece imaju apsolutno pravo da PREDLOZE radne listove i casopise koje smatraju kvalitetnim nastavnim sredstvom, a odluka je iskljucivo na roditelju. Apsurdno je da mislite da ce Vase dete biti diskriminisano time sto nema casopis, jer ce svaki vaspitac uraditi sve da taj nedostatak nadomesti necim drugim. U krajnjoj liniji, zapitajte se da li ste Vi, kao roditelj dovoljno fer prema svom detetu ako ste jedini koji navodno nema para za to. Svalili ste krivicu na vaspitace, a ustvari problem ni ne postoji.

 61. 29-9-2012
  21:28

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 11 Thumb down 4
  Autor:Maksima

  Komentar:

  Pored toga, bilo bi lepo da roditelj poput Vas provede nekih 2-3 sata u grupi (ne treba vise) i da zameni vaspitaca pa bi onda shvatio neke stvari. Deluje Vam neozbiljno? To nije “igranje sa decom” nego ozbiljan, odgovoran i veoma stresan posao. Svako dete je svet za sebe i svakome treba prici na poseban nacin, zastititi ga i sacuvati od povredjivanja, utesiti kada place, pomoci kada ne ume da se obuce i obuje, obrisati guzu jer ga roditelji tome nisu naucili, naci mu igrackicu sitniju od mindjuse koju je zagubilo jer ce vristati, razumeti kada vam u toku rucka nudi slinu na prstu da je Vi dobro pogledate, paziti da se ne isfleka hranom, paziti da se ne pokvasi vodom, a to nije jedno dete vec, u nasim uslovima 30-oro dece i tako svakog dana…. I kada se povrh svega pojavi roditelj sa zamerkama zasto bubasvabe setaju vrticem, zapitam se da li je i to posao vaspitaca?! Morate shvatiti da su oni poslednja karika u citavoj prici i da su najmanje odgovorni za ono sto vi nazivate “diskriminacijom”.
  A koliko su vaspitaci zaista zasluzni za razvoj svakog deteta roditelji nazalost shvataju tek kada dete podje u skolu.

  • 22-1-2013
   14:11

     |  reply
   Thumb up 2 Thumb down 3
   Autor:Dragana

   Komentar:

   Naravno da to nije samo igranje s decom, nego odgovoran posao. Zato se za njega dobija i plata. Visina plate nije u nadleznosti roditelja, kao sto ni bubasvabe nisu u nadleznosti vaspitaca. Narocito me je pogodilo ovo s brisanjem guze – u kom uzrastu ocekujete da dete moze samo to da odradi. Svako na svom poslu (koliko god ga voleo) ima bar nesto sto ne voli. Deca do 6 godina sigurno nisu bas najspretnija u brisanju guze, pa onda vaspitaci priskacu u pomoc. Nekima je to ono sto ne vole…

 62. 10-3-2013
  18:41

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 4
  Autor:Maki

  Komentar:

  Hteli mi to ne hteli,ovo je dobra tehnologije i digitalizacije,tako da ne vidim sta imate protiv casopisa i racunara.Pa ja sam isto kad sam bila mala imala u skoli Neven,pa Zabavnik i jos jedan ne secam se kako se zvao.I smatram da je suludo da dete ispod 5 godina jos ne zna da cita i pise.Izvinite ali to je za mene neoprostivo za roditelje.Takva deca kasnije imaju poteskoca sa ucenjem.Ja sam pre seste godine znala i da citam i da pisem i da sabiram.Secam se da sam jedva cekala da naucim jer nisam mogla nista da gledam ili citam.Danas deca u tim godiinama vec koriste racunar sto je sasvim normalno ako se ne preteruje,jer je on jako korisna stvar,vec znaju engleski a kao neki odrasli sto nisu pristalica toga,pa ne znaju ni da beknu,gledaju turske serije a uvece skole jezika pune sredovecnih ljudi.Ima stvarno puno cudnih roditelja,moje mame jedna koleginica je pritiskala dete da uci grcki umesto engleskog,jer je ona toboze religiozna pa valjda misli da je grcki bitniji.A onda detetu kupi polovne knjige od tudjih para a ostatak potrosi na slatkise i kolace koje kasnije deli po komsiluku
  Inace ako sad mislite da je to iznudjivanje para za casopis sta vas tek ceka u osnovnoj skoli.Uciteljice,jao pa tek ce vam one traziti pare svako malo za svasta nesto.Kad se samo setim moje.Jedva sam cekala 5 razred.

  • 6-8-2014
   22:54

     |  reply
   Thumb up 1 Thumb down 0
   Autor:majat

   Komentar:

   Draga moja, postovana Maki!
   Vec dugo toliko gluposti po kvadratnom centimetru prostora nisam procitala nego u ovom Vasem komentaru! Vi ste vjerovatno roditelj starijeg djeteta pa ste i zaboravili kako je to sve izgledalo pa sada bulaznite.
   Najveci HIT je Vasa izjava (rekoste, pa ostadoste zivi): “I smatram da je suludo da dete ispod 5 godina jos ne zna da cita i pise.Izvinite ali to je za mene neoprostivo za roditelje”…….Zanima me, gdje ste vi vidjeli ili upoznali dvogodisnjaka koji cita i pise (ali STVARNO cita i pise, ne ZVRLJA po papiru kao sto rade djeca uzrasta ispod pet godina)? Molim Vas, kazite mi, pa da odmah pisem udruzenju osoba sa visokim IQ-om da ste pronasli novog Teslu ili Ajnstajna!
   U STVARNOM SVIJETU svako dijete je prica za sebe i svako uci svojim tempom ali RIJETKO koje je toliko napredno. Pogotovo u ovo doba “tehnologije i digitalizacije” koje od djece stvara zombije. Oni znaju, istina, da koriste racunar ali samo da gledaju ono sto im je servirano. Nikakve tu kreativnosti nema ni vjezbe za razvoj mozga.
   Majka sam trogodisnjaka i tvrdim da slaganje lego kockica vise pomaze mom djetetu u razvoju nego zurenje u kompjuter (koji zna da koristi perfektno jos od 18 mjeseci i cak se i razvila bila zavisnost kod njega dok nismo poceli ogranicavati vrijeme provedeno uz kompjuter). Takodje, djeca uzrasta do 5 godina, najbolje uce ako im ponavljate pjesmice, price i to je vec uvod u ucenje gradiva u prvom razredu osnovne, ako niste znali.
   Iskreno, sita sam ljudi Vaseg kova koji smatraju da su najpametniji, da oni uvijek sve najbolje znaju, da su njihova djeca najnaprednija i najbolja. Prosto mi je muka od izjava takvog tipa: “znao sam da pisem sa tri i izvlacim kvadratni korijen sa 5 godina”.
   Inace, i ja sam znala da citam sa 5 godina i to ne slikovnice nego skolsku lektiru za 3, 4 razred pa nikom nista. Nisam se pretplacivala na casopise jer sam bila dijete iz siromasne porodice i koristila sam biblioteku ako sam htjela citati slikovnicu.
   Zar Vama nije jasno da je prica ove gospodje iz vrtica stvar principa i humanosti? Dokle roditelji da podnose prohtjeve i hirove kojekakvih koji nose ime vaspitac a potpuno nezasluzeno jer dobijaju djecu koja vec sa tri godine idu na privatne casove engleskog, turskog, grckog, sanskrta i sta ti ja znam cega sve ne?
   Roditelji obavljaju njihov posao kod kuce, uceci sami svoju djecu da citaju i pisu! Pa sta ce nam onda skole? Sta ce nam onda vrtici i PU, pitam se ja?

 63. 29-4-2013
  08:53

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 4
  Autor:Maksima

  Komentar:

  Uopste se ne radi o tome sta se na poslu voli ili ne voli, vec sta su na poslu obaveze i duznosti vaspitaca. Obaveza i duznost vaspitaca je da prati i unapredi detetov fizicki i psihicki razvoj, ali ne i da obavlja poslove za koje su zaduzeni roditelji. Na veliku zalost nekih roditelja domen licne higijene se u vrticima zadrzava na savetovanju i podrsci. Postoje strucnjaci koji su razgranicili jaslice od vrtickog uzrasta i vrticki uzrast od skolskog, pa su tako utvrdjene i vestine kojima dete mora da ovlada u odredjenom uzrastu. Licna higijena je nesto sto svako dete sa 3 godine svakako moze, ali mozda nije nauceno. To vec nije problem vaspitaca. Vaspitaci se naravno, u svakom pojedinacnom slucaju trude da podrze dete u tome, ali kada dete to neuspesno obavi roditelji nadju za shodno da se ljute. Neoprostivo je ocekivati od neke druge osobe ili institucije da Vasem detetu brise guzu, nos, da ga hrani i umiva ako ga tome niste naucili, a dete je preslo u vrticku grupu. Licnoj higijeni ucite svoje dete na vreme, kako bi bilo samostalno i spremno za redovne aktivnosti koje nosi vrticki zivot.

  • 15-5-2013
   20:28

     |  reply
   Visoko ocenjeno. Thumb up 10 Thumb down 3
   Autor:MarijaP

   Komentar:

   Za Maksimu: da li Vi zaista mislite da je dete od 3 (tri) godine koje je u mlađoj vrtićkoj grupi sposobno da samo obriše guzu? Koliko sam upoznata, a dvoje dece mi je u vrtiću, u jaslicama se deca rešavaju pelena, a ne očekuje se od njih da već usvoje i samostalno brisanje guze. To je već neko spartansko obučavanje. Od tog uzrasta se očekuje da mogu samostalno da se hrane, da se obuku, prevrnu garderobu ako je na naličju, da brinu o svojim stvarima (igračkama koje su ev. poneli) i slično. Psiholozi kažu da se “veštinom” brisanja guze ovladava u potpunosti oko 8. godine, kao i potpunim pranjem zuba, pranjem kose i slično. Da li ste svesni da, ukoliko se devojčica koja ne ume da se sama obriše, pogrešno obriše, može da teško inficira urogenitalni trakt raznim bakterijama koje su inače normalni stanovnici u fecesu.

 64. 11-7-2013
  07:58

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 4
  Autor:Maksima

  Komentar:

  Postoje razvojne mape koje preciziraju koje i kakve vestine dete usvaja izmedju trece i cetvrte godine, tako da odgovorno stojim iza onoga sto navodim. Tim vestinama roditelji treba na vreme da obuce decu. Danas se vreme za skidanje pelena prolongira i do 3.godine jer roditelji smatraju da ce vrtic sve to da uradi umesto njih. A i lakse im je da detetu stave pelenu nego da po ceo dan razmisljaju da li ce se upiskiti ili ukakiti. Ne ocekujte da vrtic i institucija radi za Vasu decu ono cime ste se Vi obavezali rodivsi dete. Mnogi roditelji posalju decu cak i u skolu ne naucivsi ih da obrisu guzu ili vezu pertle, a onda odmah nadju krivca.Nadjite vremena pa ga obucite za ono sto ga ceka u vrticu. Ako budete imali dovoljno strpljenja sa svojim jednim detetom naucite ga da obrise guzu pravilno i ono nece imati higijenskih problema u vrticu. Ovo je vreme kada je sve manje roditelja koji svoju decu osposobljavaju za realan zivot i koji misle da ce im neko drugi od deteta napraviti coveka. Zalosna i teska istina, zbog koje najvise ispastaju deca. Danasnja deca su deca institucije.

  • 16-1-2014
   18:44

     |  reply
   Thumb up 2 Thumb down 0
   Autor:svejedno

   Komentar:

   sve je to verovatno tacno sto vi kazete. Ali evo vam jedna prica sa roditeljske strane:
   Moj sin je mesec i po dana u jaslama nosio pelene, a kod kuce bio bez pelena (cak i nocu tokom spavanja). Samo prvih 2-3 dana se desavalo da se upiski (kod kuce), posle toga apsolutno ne. Sestre-vaspitacice su toliko uporno odbijale da uzestvuju u njegovom odvikavanju, da sam ja odmah bez rasprave popustila i resila da im donosim pelene (da mi se dete u tom osetljivom periodu ne bi stresiralo).
   Misljenje da roditelji sve ostavljaju vaspitacicama da rade je u vecini slucajeva predrasuda, ali i izgovor vaspitacica (pojedinih) da se lakse prodje kroz radni dan.
   Ja ne poznajem nijednog roditelja koji se nije potrudio da njegovo dete prohoda, proprica, ostavi pelene i slicno..

 65. 7-10-2013
  17:12

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 4 Thumb down 0
  Autor:maki

  Komentar:

  Ne znam sta da kazem.Casopis je jos i najmanji problem.U maloj sobi njih 36,sa dve vaspitacice,vrtic ima 2 kapije (uvek otkljucane),3 ulaza u vrtic-uvek sva tri otkljucana..Samo jedno kupatilo na ceo vrticki deo i jedno na spratu gde su jaslice.Vaspitacice ocekuju da deca sve znaju sama jer one nemaju vremena i “malo ih je”.Bilo je 30 dece a novih 6 je upisanojer roditelji zele taj vrtic (platili su nekome da ubace dete tu iako su kapaciteti prepunjeni).Posto ke svekog dana oko 30 dece prisutno a tako”ne mogu da rade” deo grupe ce voditi u hol ili trpezariju..da li placamo skoro 9 000 din da dete bude u holu..Roditelji dovode decu i oko 11 h..nema nikakvog reda.Svi placamo casopis,kupujemo case,ubruse,vlazne maramice i grickalice…Sestra na preventivi laze da nema vaski u vrticu a vaspitacice kazu da ima i da je to normalno..Dovode decu sa streptokokom a sestra nema pravo da reaguje…Niko tu nije bas normalan..koloko ima dece u vasim grupama,uzrast 5 god.Izvinjavam se,zeza me tastatura na mob :-)

 66. 26-12-2013
  13:02

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 1
  Autor:svejedno

  Komentar:

  Drage vaspitacice, vidim da vas ima na ovoj temi, pa bih htela vama da se obratim.

  Svi znamo da nije lako cuvati decu. Niko na ovom svetu ne uziva dok cisti detetu guzu, ili brise sline ili cisti sve ono cime se dete (u vasem slucaju deca) u toku dana umaze.
  Svi znamo takodje da deca imaju stotine pitanja, zahteva, da gube igracke i traze vasu pomoc da ih nadju.
  Svi znamo da je posao roditelja i vaspitaca vrlo zahtevan i odgovoran.
  Sve to ste verovatno i vi znale kada ste se skolovale da postanete vaspitaci ili med. sestre u jaslama.
  Ono sto vas posao dodatno otezava je (kod vecine, ali ne i kod svih) nedostatak LJUBAVI prema deci, i prema ljudima uopste. Tesko je raditi tako naporan posao kada zelis da sa koleginicom razmenis najnovije traceve o roditeljima i koleginicama. Tesko je raditi kada moras da razmisljas svaki dan da li je tvoja veza dovoljno jaka da ostanes “za stalno” na radnom mestu. Tesko je i da sama budes inicijator nekih promena u vrticu, kad sasvim sigurno neces naici na podrsku koleginica.
  Nazalost, veliki broj zaposlenih vaspitaca je tu greskom, ne voli to sto radi i to se itekako oseca.
  Veliki broj vaspitaca je umesto finih odnosa sa decom i roditeljima izvezbalo samo bezobrazluk, kojim se brane od rada.
  Volela bih da mi bilo koja od vas kaze sta je vama potrebno da biste svoj posao radile sa vise uzivanja, radosti i posvecivanja deci?
  Bez namere da ikoga vredjam, jer niste sve takve ali vecina jeste..iskreno me interesuje..

 67. 15-4-2014
  21:37

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 1
  Autor:Maksima

  Komentar:

  Evo ja sam prva koja svoj posao radi sa uzivanjem. Potrebno mi je samo malo vise razumevanja od onih ljudi koji ne znaju koliko je ovaj posao naporan, odgovoran, a isto toliko i ponizavan. Jedan od nalepsih i najtezih poziva za koji se mozete odluciti.

  • 1-5-2014
   10:19

     |  reply
   Thumb up 3 Thumb down 0
   Autor:svejedno

   Komentar:

   Bas zato sto je posao toliko odgovoran, ne bi trebalo da ga rade ljudi kojima se to ne radi. Ali to je vec sistemska greska- cini mi se da se vaspitaci ne biraju po kvalitetu, vec po nekim drugim kriterijumima.
   Ono sto je bezveze u celoj prici su neki mitovi koje ljudi bez razmisljanja prihvataju:
   1.-vaspitacica otvara prozor namerno da bi se deca razbolela
   2.-roditelj namerno “uvaljuje” vaspitacima da mu odviknu dete od pelena…
   i tome slicno. Ima jos mnogo takvih predrasuda sa obe strane, a da realno, u 99% slucajeva nisu istinite. A cesto problemi u komunikaciji roditelj- vaspitac i nastaju iz neke predrasude.
   Sto se tice razumevanja, apsolutno se slazem, jedino sto mislim da treba da bude obostrano.

 68. 6-8-2014
  22:07

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:majat

  Komentar:

  To sto ste opisali je cista diskriminacija i FASIZAM! Ne mogu da vjerujem da, kao sto ste naveli, djecu vec od 4-te godine razdvajaju na materijalnoj osnovi! Ova prica me navodi da se zapitam: u kakav se mi to svijet i drustvo pretvaramo kad tako postupamo i takav primjer dajemo malim bicima koje bi trebalo da ucimo pravim vrijednostima??? Stvarno sam bez rijeci! Inace sam majka trogodisnjaka. Zivimo u Republici Srpskoj i jos uvijek u njegovom vrticu nije bilo takvih “pojava”.
  Raspitajte se, mora da postoji nacin da se to pitanje podigne na visi nivo, da se pise nekom ministarstvu, udruzenju o takvom neprihvatljivom ponasanju u vrticu! Cisto sumnjam da oni mogu zainteresovati za casopis dijete takvog uzrasta (4-5 godina)! Nisu oni dr. Spok, pobogu. Cetvorogodisnjaci su jaaaaako samovoljni i tesko im je drzati paznju duze od 5-10 minuta.
  Najlakse je opeljesiti roditelje ali je tesko raditi sa djetetom, zaokupiti ga necim, uciti ga igrama, izmisljati igre za njih. Ali davno je nestala ljubav prema pozivu vaspitaca, sad oni vaspitaci i ucitelji starog kova postoje samo u bajkama. (Kad se samo sjetim svoje uciteljice koja je iako vec zena u godinama, igrala sa nama, svojim razredom, “izmedju dvije vatre” na skolskom dvoristu po dva skolska casa!!!).
  Smatram ovo sto ste ispricali cistim bezobrazlukom i vhuncem gluposti. Dokle ce roditelji to vise trpjeti?

 69. 29-9-2014
  18:23

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 2 Thumb down 7
  Autor:tamara

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 70. 30-9-2014
  08:06

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 0
  Autor:Bell

  Komentar:

  Roditelji su cesto neupuceni jer ih niko ne upucuje – znate, to bi trebalo da rade vaspitaci, ali jako retko to cine! Sta vise, oni roditelji koji se trude da budu ukljuceni smatraju se dosadnim i napornim. Sto se tice faza razvoja itd, ako roditelji to ne znaju sto ih vi ne uputite (usput, jesam upucena u faze razvoja, ali zato sto sam to ucila jos na fakultetu jer je deo moje struke). Sto se tice kifli i lenjih roditelja, to ste u pravu, ali ne morate da vicete, nije kulturno. Sto se tice roditelja koji ne znaju sta da rade sa svojim detetom – pa svi mi nekad imamo problem i ne znamo kako da ga resimo. Vi kao neko strucno lice ste tu da date savet, ali vase koleginice ga cesto nemaju (zato sto ne znaju ili ih bas briga). Sto se tice roditelja koji ostave dete dugo u vrticu – zamislite, ima roditelja koji jaaaako dugo rade. Da, ima losih roditelja, ali ima i losih vaspitacica. S tim, da se roditelji (vecina) trude da budu sto bolji, trude se da uce, traze pomoc, a vaspitacice (vecina) misle da je dovoljno sto su u istoj prostoriji sa decom da bi se smatralo da su dobre vaspitacice, a svaku kritiku, pitanje ili nesto slicno smatraju kao napad na svoju licnost i struku.

 71. 27-12-2014
  08:20

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:svejedno

  Komentar:

  Tamara,
  zar hoces da kazes da se desava da treba da zovete socijalnu sluzbu, a vi to ne uradite?! zasto? ja sam u cudu..ako je neko slucaj za to, treba da zovete. krajnje neodgovorno.

 72. 23-1-2015
  22:24

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 0
  Autor:Bogdanka Alivojvodic

  Komentar:

  Majko ,stidi se svojih reci.Vecina roditelja bi htela da sve bude besplatno za decu . Koliko u dete ulazete ,toliko ce Vam se vratiti.Svako rodidelj mora prvo da izdvoji za dete a svoje interese stavi na drugo mesto . Casopis ” Malac ” je izvanredna preporuka za decu . Treba se odreci cigareta pa ce biti para za casopis. Cena boravka dece u vrticima je sramno mala. Oni koji ne mogu da plate vrtic pomaze im drzava isto i onima koji mogu da plate. Sigurna sam da dete nece biti izdvojeno jer ” Malac ‘ ce u tom slucaju pokloniti godisnju pretplatu detetu . Sa decom rade vaspitaci koji su obrazovani i skolovani pa o diskriminaciji ne moze biti ni reci. Ovo su samo Vase predpostavke i sumnje.STIDITE SE

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama