Pucanje vodenjaka

U filmovima porođaji tradicionalno počinju pucanjem vodenjaka i jurnjavom u bolnicu, ali kako se situacija odvija u stvarnom životu? Kod nekih žena porođaj će početi pre nego što vodenjak prsne dok će kod drugih on pući pre početka porođaja. U oba slučaja, pucanje vodenjaka predstavlja poslednje trenutke trudnoće i korak bliže susretu sa bebom.Šta je to “vodenjak”?

Vodenjak je naziv membranske kese ili opni koje se nalaze u materici. Ova kesa sadrži plodovu vodu, bezbojnu tečost koja štiti bebu na više načina: deluje kao mehanička zaštita bebe od spoljašnjih udaraca i buke, zatim štiti bebu i matericu od infekcija a ima i važnu ulogu u razvijanju unutrašnjih organa, kao što su pluća i bubrezi.


Cepanje ove membranske kese označava „pucanje vodenjaka“ jer amnionska tečnost tj. plodova vodica tada može da isteče kroz vaginu.


Kada puca vodenjak?

Ovo se obično dešava na kraju prve faze porođaja. Kod 10% žena vodenjak puca pre nego što porođaj počne a za 2% njih pre termina ili pre 37.nedelje trudnoće.


Šta kada vodenjak pukne prerano?

Najvažnija stvar je da ne paničite. Bilo da plodova voda procuri malo ili baš potekne upotrebite uložak ili peškir za zaštitu. Ovako ćete lakše ustanoviti boju tečnosti koja će najverovatnije biti blago žućkasta uz mogućnost pojave male količine krvi.


Šta da radim kad mi pukne vodenjak?

Bez obzira da li je porođaj počeo ili ne veoma je važno da se što pre javite lekaru jer je pucanjem vodenjaka beba slabije zaštićena od infekcija. Vaš ginekolog ili drugo medicinsko osoblje će proveriti da ste i vi i beba dobro i da možda ne gubite urin (što je veoma često u odmakloj trudnoći). Zapamtite da ovo treba da ustanove lekari, vi se skoncentrišite da stignete do njih bez donošenja brzopletih ličnih zaključaka.


Šta ako porođaj još nije počeo?

Ako je prošla 37.nedelja trudnoće može u obzir doći trenutna indukcija, čekanje 24h na indukciju ili čekanje da porođaj počne prirodno. Svaka od ove tri opcije ima svoje dobre i rizične strane.


Indukcija:

Prednost indukcije je da se smanjuje verovatnoća nastupanja infekcije kao i potreba da beba prima antibiotike nakon rođenja. Glavna mana je ta što jedna medicinska intervencija najverovatnije za sobom povlači drugu i zahteva duže posmatranje lekara.


Čekanje 24 časa:

Kod oko 60% žena kojima je pukao vodenjak porođaj nastupa spontano u roku od 24h. Tokom ovog perioda potrebno je meriti temperaturu na svaka 4 sata, posmatrati bilo kakve promene u vaginalnom sekretu i pratiti bebine pokrete. Tokom ovog perioda se možete istuširati ali nikako ne smete imati seksualne odnose jer to povećava rizik od infekcije.


Ako odlučite da čekate nakon pucanja vodenjaka verovatno ćete morati duže da ostanete u bolnici nakon porođaja jer je potrebno utvrditi da beba nema neku infekciju.


Čekanje da nastupi prirodan porođaj:

Ova opcija ima najveći rizik jer se povećava rizik od nastupanja infekcije kao i opasnost po bebu. Bolnice obično ne čekaju duže od 24 sata nakon pucanja vodenjaka da započnu indukciju. Upravo zbog ovoga je važno da se kod pojave bilo kakve sumnje da se radi o pucanju vodenjaka odmah javite lekaru i odete u porodilište.


Streptokoke B grupe

Ako su analize, koju rade sve trudnice, pokazale da ste pozitivni na Streptokoku B grupe vaš porođaj će verovatno biti indukovan što pre nakon pucanja vodenjaka. Ovo se radi jer postoji rizik da se beba zarazi ako prođe previše vremena.


Pucanje vodenjaka može da bude veoma uzbudljivo jer znači da ćete uskoro videti vašu bebu ali i veoma iscrpljujuće u slučaju da porođaj još uvek nije počeo. Ukoliko ne postoji nikakav medicinski problem zbog koga bi se žurilo sa indukcijom pa ste ostavljeni na čekanju veoma je važno da imate nekoga pored sebe kako bi vam ta osoba pomogla da se opustite i kontrolisala promene do kojih može da đođe.


Slika: scena "Mislim da mi je pukao vodenjak" iz filma "Nova godinau Njujorku", via google.com


VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 7.8/10 (glasova: 26)


3 komentara za “Pucanje vodenjaka”
 1. 28-5-2013
  17:41

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 0
  Autor:Maрина

  Komentar:

  Moja majka je posle pucanja vodenjaka i koriscenja indukcije,nakon 5 dana porodjena carskim rezom.
  Ja sam rodjena sa dijagnozom hidrocefalus,i zivim u ubedjenju da je to zbog infekcije,koja je nastala,jer se odugovlacilo sa porodjajem.

 2. 10-2-2014
  13:32

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 0
  Autor:maja

  Komentar:

  sad sam prebrojala sate. porodila sam se 58 sati od pucanja vodenjaka !! tek sad sam se uplasila.

 3. 8-2-2015
  04:27

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Lara

  Komentar:

  Pozdrav, evo meni je tacno 24h od pucanja vodenjaka i tek krecu jace kontrakcije, a ima malo i sukrvavog iscjedka… Da li ce jos cekati ili ce me prikljuciti na indukciju?

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama